Εξαδάκτυλος: “Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Βρισκόμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Μιλώντας στον Alpha, είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε στην αρχή του τέταρτου κύματος, το οποίο λόγω του ότι το στέλεχος που το προκαλεί – η μετάλλαξη Δέλτα – μεταδίδεται πολύ γρήγορα, και δεδομένου ότι η κοινωνία μας είναι ανοιχτή και τα μέτρα που προβλέπονται, τα οποία είναι λίγα τηρούνται ελλιπέστατα , θα αφορά κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε, «στους ανεμβολίαστους έχουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων: τους νεότερους, οι οποίοι θα ανοσοποιηθούν μέσω της νόσου – βεβαίως, θα υπάρξουν ορισμένες εξαιρέσεις, οι οποίες θα είναι τραγικές – και έχουμε και τους μεγάλης ηλικίας, άνω των 55 ετών.

Εκεί, σε αυτούς, που είναι περίπου 600.000 που δεν έχουν σπεύσει να εμβολιαστούν, αν και είχαν εξαρχής τη δυνατότητα, θα ζήσουμε αυτό το οποίο ζήσαμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Θα ταλαιπωρηθούν πολύ και κάποιοι θα συναντήσουν τον Δημιουργό τους πρόωρα».

«Αν στο επόμενο δεκαήμερο φροντίσουμε όλοι να διασκεδάσουμε χωρίς δισταγμό σε γάμους, πανηγύρια, πάρτι, μπουζούκια, τα κρούσματα θα εκτιναχθούν», τόνισε.

Αναφερόμενος στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, είπε ότι γι’ αυτό το θέμα «υπάρχει εξαρχής μια υπερβολή και έλελιψη εξορθολογισμού.

Ο άνθρωπος που περπατάει μόνος του ή με αραιή πυκνότητα συνανθρώπων στους εξωτερικούς χώρους, δεν χρειάζεται να φορά μάσκα. Ή αυτός που κάνει βόλτα στην παραλία ή στο βουνό. Αυτός που είναι μόνος του στη φύση, δεν έχει κανέναν λόγο να φοράει μάσκα». Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι αυτό ισχύει για όλους, εμβολιασμένους και μη.

«Φτάσαμε να πούμε “μάσκα παντού”, για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε», πρόσθεσε κι επισήμανε: «Η επιτροπή λέει σταθερά το ίδιο πράγματα και ουδέποτε είπε κάτι διαφορετικό. Λέει ότι στους εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχουν συνθήκες συνωστισμού, οι μάσκες δεν είναι απαραίτητες .

Αυτό που λέει η κοινή λογική. Αναγκαστήκαμε να το παρακάμψουμε την προηγούμενη περίοδο, διότι δεν μπορούσαμε να γίνουμε κατανοητοί τι εννοούμε».

Θα πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα;

«Το αποτελεσματικό που μπορεί να γίνει αυτή τη χρονική στιγμή είναι να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το αποτελεσματικό που μπορούμε να κάνουμε κι αυτό αφορά οπωσδήποτε τους άνω των 50 ετών. Εκεί μιλάμε για το 100%. Αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Μπορούν να εμβολιαστούν και οι 600.000 μέσα σε 5-6 ημέρες», τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Όσον αφορά τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, τόνισε ότι «ήμασταν στο 65% εμβολιαστικής κάλυψης πριν από μερικές εβδομάδες και αυτή τη στιγμή είμαστε στο 70-75%. Λαμβάνουν το μήνυμα, αλλά πρέπει να το λάβει και ο τελευταίος γιατί πλέον είναι μπροστά μας το τέταρτο κύμα».

«Υπάρχουν θύλακες ανθρώπων οι οποίοι επενδύουν και προωθούν το παράδοξο. Και πρακτικά σε κάποιους από τους ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα υπάρχει είτε αδιαφορία – κι αυτό είναι αναστρέψιμο και εύκολο – είτε ένα “δεν θέλω”, το οποίο δεν λέγεται ευθέως, γιατί να το κάνει θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του».

«Τι μπορεί να φοβάται ένας άνθρωπος άνω των 50 ετών από μία επιπλοκή που μπορεί να συμβεί σε έναν στους 150.000 και ταυτόχρονα να μην φοβάται την πιθανότητα να βρεθεί παρέα με τους 13.000 που έχουν χάσει τη μάχη μέχρι τώρα; Πώς φοβάται τα τρία περιστατικά κι όχι τους 13.000 νεκρούς;», πρόσθεσε.