Τζανάκης: Θα φτάσουμε και 3.000 κρούσματα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο Mega, υπογράμμισε ότι ο “ιός είναι εδώ και μας εκπλήσσει με τις μεταλλάξεις του. Κάνει εντύπωση η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα μέσα σε 10 ημέρες διπλασιάστηκαν τα κρούσματα”.

“Η μετάλλαξη Δέλτα είναι μια εξήγηση της δυναμικής αυτής”, σημείωσε. “Εμείς της επιτρέψαμε να λειτουργήσει έτσι με τη συμπεριφορά μας. Με τα πάρτι και τις διασκεδάσεις χωρίς κανένα υγειονομικό πρωτόκολλο”.

Ο καθηγητής στάθηκε στους νέους που πηγαίνουν σε events, στους γάμους με πολλά άτομα, εν γένει στην κατάλυση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αν σε αυτά κανείς προσθέσει τη μετάλλαξη Δέλτα, είναι μπροστά σε μια εξίσωση που λύνεται δύσκολα.

Θα δούμε και 3.000 κρούσματα

“Το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα.”, προέβλεψε. “Θα δούμε νούμερα με 3.000 κρούσματα. Η μόνη μας ελπίδα είναι μέσω των πολλών τεστ και την επιδημιολογική επιτήρηση θα μπορέσουμε να κόψουμε τις ροές να βάλουμε σε καραντίνα τους πάσχοντες.

Ο ιός αυτός είναι τρομακτικά μεταδοτικός, ίσως έχει ξεπεράσει τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα και μεταδίδεται και σε εξωτερικούς χώρους με μικρή συνάθροιση. Προτρέπω όλος ο κόσμος να φορά μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους και να τηρεί τις αποστάσεις”, τόνισε.

“Είμαι σίγουρος ότι αντί να έχουμε ένα τέταρτο για να χαρακτηριστεί κανείς στενή επαφή, ίσως αρκούν 3-5 λεπτά”, εξήγησε.

“Το πρόβλημα είναι οι ανεμβολίαστοι συνάνθρωποί μας, αυτοί είναι η μεγάλη δεξαμενή των πασχόντων. Ο εμβολιασμένος έχει μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει και να μεταδώσει”, υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα του Ισραήλ που, όπως είπε, “έχει εμβολιαστεί λιγότερο από το 70% των ανθρώπων σε ένα τείχος ανοσίας που δεν καλύπτει αυτό το μεταδοτικό στέλεχος. Πιθανώς η πίεση στο ΕΣΥ να είναι διαχειρίσιμη. Απομένει να το δούμε αυτό”.