Έρχεται παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ορατό είναι το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα με τις βεβαιώσεις αποδοχών για τους εργαζόμενους που ήταν σε αναστολή.

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση, καθώς δεν έχουν αναρτηθεί στο Τaxis οι βεβαιώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μηνιαία επιδόματα των 534 ευρώ που έλαβαν το 2020, λόγω της αναστολής της σύμβασης εργασίας, που είναι μεν αφορολόγητα αλλά μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Την ίδια ώρα, μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει δήλωση αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.959.260 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ενώ πέρυσι το ίδιο διάστημα είχαν «ανέβει» στο Τaxisnet 3.572.526 φορολογικές δηλώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι συγκριτικά με πέρυσι έχει υποβληθεί το 48% των δηλώσεων, αν και το σύστημα είχε ανοίξει από τις 15 Απριλίου του 2020.

Το σκηνικό με τις φορολογικές δηλώσεις δημιουργεί προβληματισμό στο υπουργείο Οικονομικών καθώς τυχόν παράταση στις προθεσμίες υποβολής θα προκαλέσει βραχυκύκλωμα στην εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ, με μεταφορά της πρώτης δόσης εξόφλησης του φόρου ακόμα και τον Οκτώβριο.

Σε μία τέτοια περίπτωση, θα υπάρξει επανάληψη του περσινού μοντέλου, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων παρέλαβαν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου να καταβάλουν δύο δόσεις μαζί.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι από τα 1.959.260 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν εκδοθεί:

– Το 28,18% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 552.208 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 337,5 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 611 ευρώ.

– Το 55,18% των σημειωμάτων ή 1.081.202 είναι μηδενικού φόρου.

– Για το 16,63% των φορολογουμένων ή για 325.850 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά μέσον όρο φθάνει τα 206 ευρώ ή 67,375 εκατ. ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών, φέτος τα ποσοστά των φορολογούμενων που θα έχουν επιστροφή ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο προβλέπεται να είναι υψηλά και να κινηθούν στο 75%.

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον πληρώσουν ολόκληρο το ποσό εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, θα έχουν έκπτωση 3%.

Όσοι υποβάλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο, ενώ χάνουν την έκπτωση σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής.