Συναγερμός στη Ραφήνα για δεκάδες ύποπτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε πλοίο από την Ίο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τόπος υπερμετάδοσης του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι η Ίος –νησί γνωστό για την έντονη νυχτερινή του ζωή– όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα αιφνιδιαστικής έρευνας του ΕΟΔΥ σε πλοίο που έφτασε στην Ραφήνα από το δημοφιλές νησί του Αιγαίου.

Στο καράβι που κατέπλευσε στη Ραφήνα το απόγευμα της Τετάρτης, επέβαιναν συνολικά 70 νεαρά άτομα που θεωρούνταν ύποπτα κρούσματα. Εκεί, τους περίμενε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε ειδοποιηθεί και βρισκόταν στον ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι χειρότεροι φόβοι των αρχών επιβεβαιώνονται καθώς τουλάχιστον 14 δείγματα βρέθηκαν θετικό στον ιό. Ακόμη 12 άτομα παραμένουν σε καραντίνα στο νησί, καθώς έχουν εμφανίσει συμπτώματα.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί η πληροφορία ότι αν και είχε κάνει στάσεις και σε άλλα νησιά, ζητήθηκε μόνο από τους επιβάτες από Ιό να ελεγχθούν για κορωνοϊό. Υπάρχει ανοιχτό λοιπόν το ενδεχόμενο να υπήρξε μετάδοση του ιού και στο πλοίο.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, 30 νεαρά παιδιά ξεκίνησαν από την Αθήνα για διακοπές στην Ίο, εκεί γνωρίστηκαν και με άλλα νεαρά παιδιά και πήγαν όλοι μαζί σε ένα μεγάλο πάρτι.

Κάποιοι νόσησαν από κορωνοϊό και έμειναν στην Ίο, καθώς δεν τους επετράπη να ταξιδέψουν. Οι υπόλοιποι γύρισαν χθες βράδυ, με το πλοίο.

Ο κ. Μπουρνούς ανέφερε ότι ήταν απομονωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού σε ειδικό χώρο, ενώ όταν έφτασαν ελέγχθησαν με test από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που είχε ειδοποιηθεί και βρισκόταν στον ειδικό χώρο του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, ενώ τους συστήθηκε να μπουν σε 14ήμερη καραντίνα. Επίσης, το πλοίο απολυμάνθηκε.

Ο δήμαρχος Ραφήνας κατήγγειλε ότι δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ ενώ παρατήρησε ότι η πλειοψηφία των νέων είναι ανεμβολίαστοι καθώς θεωρούν ότι είναι αλώβητοι από τον ιό και πως αφορά τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Κικίλιας: Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από την Ίο είναι 14

Ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε την πληροφορία λέγοντας ότι πρόκειται για πλοίο που επέστρεφε από νησί του Αιγαίου, την Ίο.

Όπως είπε, ο μέσος όρος των παιδιών που έχουν νοσήσει είναι τα 17 χρόνια και έχει 17,5% θετικότητα. «Είναι 14 κρούσματα στους 81, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου από τον ΕΟΔΥ», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα πραγματοποιηθούν και άλλες δειγματοληψίες σε πλοία που επιστρέφουν από τουριστικούς προορισμούς.

«Αυτό αποδεικνύει αυτό που λέμε: χρειάζονται τεστ, εμβολιασμός προστασία της προσωπικής υγείας, σεβασμός στην κοινωνικότητα, και χρήση μάσκας εκεί που υπάρχει πολυκοσμία», τόνισε επίσης.

Πηγή: ΕΡΤ