Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 8%.

Ο υπουργός ανέφερε ότι προτεραιότητα είναι η μονιμοποίηση – ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που τότε θα είναι διαθέσιμος – της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε εστίαση και τουριστικό πακέτο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο υπουργός είπε ότι ακόμη και εάν δημιουργούνται πιέσεις στο οικονομικό πεδίο λόγω της ανασφάλειας που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα, υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις που αντισταθμίζουν το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα.

Όπως είπε, θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (και του συμπληρωματικού φόρου), αλλά και για τις υπόλοιπες ελαφρύνσεις που είχαν εξαγγελθεί προ της πανδημίας.

Ερωτηθείς για νέο lockdown, απάντησε ότι παρά το γεγονός πως τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι ασφαλή, θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και στην οικονομία. «Επαναλαμβάνω, η χώρα δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το μέτρο της επιδότησης πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων, δήλωσε ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση απορρίφθηκαν, ενώ πολύ περισσότερες από 30.000 θα προχωρήσουν. Οι αιτίες απόρριψης, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, είναι πως πολλές επιχειρήσεις είχαν αύξηση τζίρου ή μικρότερη πτώση από 30%, ή οι ενισχύσεις που έχουν λάβει υπερκαλύπτουν τις πάγιες δαπάνες, ενώ υπάρχουν και 550 επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

Τέλος, ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ πως η άσκηση των αντικειμενικών αξιών θα ολοκληρωθεί περίπου τον Νοέμβριο και θα γίνει ενσωμάτωση με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο των νέων αντικειμενικών τιμών στον φόρο.

«Θα προσθέσουμε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο του 2022 άλλη μία μόνιμη μείωση φόρου κατά 8% στον ΕΝΦΙΑ, στη λογική της συνολικής αξιολόγησης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας» είπε, διευκρινίζοντας ότι θα περιλαμβάνει και τον συμπληρωματικό φόρο.