Όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που παίρνουν παράταση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε “τροχιά” παράτασης βρίσκονται τρία “πακέτα” ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρηματιών.

Το πρώτο “πακέτο” αφορά στις δόσεις των ενεργών ασφαλιστικών ρυθμίσεων των κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων- εργοδοτών.

Οι δόσεις που έληξαν στις 30 Ιουνίου 2021, μπορούν να εξοφληθούν έως τις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με εγκύκλιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Η εν λόγω εγκύκλιος έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων που στόχο έχουν την ελάφρυνση των τρεχουσών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων έχουν πληγεί από την κορωνο-κρίση.

Το δεύτερο “πακέτο” αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση όλων των εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών (πληττόμενων και μη) με παράλληλη απασχόληση για το έτος 2020, τα οποία αναμένεται να αναρτηθούν στα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Όσον αφορά την προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης (επί συνόλου έξι) των εν λόγω υπολοίπων θα λήξει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντός του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου 2021.

Οι υπόλοιπες πέντε δόσεις θα πρέπει να πληρωθούν στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2021-Ιανουαρίου 2022.

Το τρίτο “πακέτο” αφορά τα χρεωστικά υπόλοιπα από την εκκαθάριση των ελευθέρων επαγγελματιών για τις εισφορές του 2019 αναμένεται να αναρτηθούν περί τα τέλη του  Αυγούστου.

Η πρώτη (επί συνόλου πέντε) δόση θα πρέπει να πληρωθεί εντός του πρώτου δεκαήμερου του Σεπτεμβρίου 2021. Οι άλλες τέσσερις δόσεις θα πρέπει να καταβληθούν στο διάστημα Οκτωβρίου – Ιανουαρίου.

Τα τρία αυτά “πακέτα” υπό παράταση εισφορών, τα οποία δεν αφορούν μόνο τους πληττόμενους επιχειρηματίες (μηνιαία παράταση δόσεων ρυθμίσεων) “τρέχουν”, την ίδια ώρα που είναι ανοιχτό των “μέτωπο” της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης -θεσμών για τη θέσπιση μίας ρύθμισης (60 δόσεων, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο) για τα ασφαλιστικά χρέη μόνο των πληττόμενων επιχειρηματιών της πανδημίας και συγκεκριμένα της περιόδου Μαρτίου 2020-Ιουνίου 2021.

Σημειώνεται πως τα ασφαλιστικά χρέη των κλειστών και πληττόμενων επιχειρηματιών (εργοδοτών και επαγγελματιών) από το πρώτο lock down, παραμένουν, βάσει διάταξης που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, σε αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Από εκεί και πέρα και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2022, μπορούν οι κλειστοί και πληττόμενοι (κατά το πρώτο lock down) επιχειρηματίες να εξοφλήσουν τις οφειλές αυτές είτε σε έως 24 άτοκες δόσεις ή σε 25 έως 48 έντοκες δόσεις.