Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που αύξησαν τον πληθωρισμό τον Ιούνιο

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Οι εισαγόμενες πληθωριστικές πιέσεις βρήκαν τον Ιούνιο το δρόμο και για την Ελλάδα, έχοντας απέναντι τους την ανάγκη να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν για το φετινό καλοκαίρι, η οποία συγκρατεί τις τιμές στην υπηρεσίες.

Συνολικά ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο κατά 3%, ξεκινώντας από -2% τον Ιανουάριο και φτάνοντας στο 1% τον Ιούνιο. Εκ πρώτης όψης, ο ελληνικός πληθωρισμός είναι από τους χαμηλότερους, αν όχι ο χαμηλότερος εντός της ΕΕ, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο υπόλοιπο μισό του χρόνου, αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών κυρίως των ενεργειακών προϊόντων.

Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πληθωρισμό του Ιουνίου, δείχνουν μια τεράστια αύξηση σε ετήσια βάση στα ενεργειακά προϊόντα και τα υποπροϊόντα τους. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε αύξηση 28,9%, η τιμή του φυσικού αερίου 60,6%, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών καταγράφουν αυξήσεις 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αύξηση 0,69% για τον Ιούνιο. Από τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων, τα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφουν σε ετήσια βάση αύξηση 35,5 %. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει για τον Ιούνιο οριακή αύξηση κατά 0,7%. Αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μετά την αυξήσεις έως και 15% που έχει εγκρίνει από την 1η Ιουλίου η ΡΑΕ.

Από τα βασικά είδη διατροφής, οι τιμές στο κρέας από τα αιγοπρόβατα κατέγραψαν σε ετήσια βάση για τον Ιούνιο αύξηση 17%. Η τιμή της πατάτας 8,6%, τα βρώσιμα έλαια (πλην ελαιόλαδου) είχαν αύξηση 15% και τα νωπά ψάρια 4,1%. Αυξήσεις πάνω από το μέσο πληθωρισμό καταγράφουν επίσης οι τιμές στα τυριά (2,5%) και τα πουλερικά και τα νωπά λαχανικά με αύξηση τιμών κατά 1,2%. Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού, οι οποίες είχαν φτάσει στα ύψη λόγω της κρίσης στην Κίνα τον Ιούνιο, καταγράφουν μείωση στην τιμή κατά 3%, ενώ και η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος είχε μείωση κατά 1%. Εκτός από τα τυριά όπου καταγράφονται αυξήσεις, μειώσεις είχαμε στο νωπό γάλα (3%), το γιαούρτι (6%), ενώ και τα νωπά φρούτα είχαν μείωση στις τιμές τους κατά 2,5%.

Συγκράτηση τιμών σε εστίαση τουρισμό

Από την άλλη μεριά μειώσεις στις τιμές καταγράφονται στις υπηρεσίες εστίασης και τουρισμού. Συγκεκριμένα, οι τιμές των ξενοδοχείων παρότι βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, καταγράφουν μείωση σε ετήσια βάση κατά 5,8%, τα διαρκή αγαθά αναψυχής είχαν επίσης μείωση στις τιμές του κατά 2,4% και τα ζαχαροπλαστεία, καφενεία και τα εστιατόρια καταγράφουν μείωση στις τιμές τους κατά 0,2%.

Πέρα όμως από τις αυξομειώσεις τιμών που καταγράφει στο δελτίο της η ΕΛΣΤΑΤ, είχαμε και μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών στις οποίες οι τιμές είναι “παγωμένες”, καθώς κανείς δεν θέλει να αυξήσεις τις τιμές τους κατά τους πρώτους μήνες μετά το άνοιγμα της οικονομίας.

Σε ότι αφορά τον τρέχοντα μήνα, ευνοϊκή επίδραση στην συγκράτηση των τιμών αναμένεται να έχει και η εκκίνηση κατά μια εβδομάδα νωρίτερα των θερινών εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος Αυγούστου.