Εφορία: Σε 60 δόσεις τα χρέη της πανδημίας – Πότε “κλειδώνει” η νέα ρύθμιση

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Κλειδώνει» την Πέμπτη η νέα ευνοϊκή ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο προκρίνει την εξόφληση των κορωνοχρεών σε 60 μηνιαίες δόσεις.

Ειδικότερα, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιανουαρίου του 2022, η ρύθμιση δεν θα αλλάζει το αυστηρό πνεύμα της ήδη ισχύουσας, που προβλέπει εξόφληση σε έως 24 άτοκες ή έως 48 έντοκες δόσεις, και η οποία δίνει τη δυνατότητα ένταξης μόνο σε επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που δέχθηκαν πλήγμα από την κρίση της πανδημίας.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φορολογούμενοι τεσσάρων κατηγοριών:

Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια.

Ο αριθμός των δόσεων για τα χρέη που γεννήθηκαν μετά τον Μάρτιο του 2020 και θα είναι «παγωμένα» ως το τέλος του 2021, πιθανόν να είναι 60, αν και στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς έχει βρεθεί και το σενάριο που προβλέπει την εξόφληση των οφειλών σε έως 72 δόσεις.

Ο αριθμός των δόσεων θα προσδιορίζεται ξεχωριστά για κάθε οφειλέτη, με βάση το ύψος της οφειλής και την οικονομική κατάστασή του.

Οι δόσεις θα είναι έντοκες ενώ μέχρι και τη τελευταία στιγμή εξετάζεται το σενάριο των άτοκων δόσεων για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τα χρέη της πανδημίας σε 24 δόσεις.

Παράλληλα, με τη νέα ρύθμιση θα ανακοινωθεί η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων, για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν τις ρυθμίσεις τους.