Λιμάνι Πειραιά: Στην όγδοη θέση μεταξύ των 10 μεγαλύτερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Tην όγδοη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, εξακολουθεί να διατηρεί το λιμάνι του Πειραιά, ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σιγκαπούρη, για μία ακόμη χρονιά.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από τον Xinhua-Baltic International Shipping Centre Development Index που δημοσιεύεται από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, Xinhua, και το Baltic Exchange. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο δείκτη κατάταξης της απόδοσης περιοχών από όλο τον κόσμο που παρέχουν λιμενικές και κάθε είδους υπηρεσίες (νομικές, ασφαλιστικές, προμήθειες, κατασκευαστικές, κ.λ.π.) στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η Σιγκαπούρη χαρακτηρίζεται ως το κορυφαίο ναυτιλιακό κέντρο στον κόσμο λόγω του μεγέθους του λιμανιού της, του αριθμού των διεθνώς δραστηριοποιούμενων ναυλομεσιτών, των νομικών, ασφαλιστικών και άλλων υπηρεσιών που εδρεύουν εκεί αλλά και των κυβερνητικών πολιτικών στήριξης της ναυτιλιακής και λιμενικής βιομηχανίας.

Για το ναυτιλιακό σύμπλεγμα Αθήνας/Πειραιά η έκθεση αναφέρει ότι ενώ βρέθηκε έξω από τα δέκα κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα το 2018, επανεμφανίστηκε στη δέκατη θέση το 2019 και έκτοτε ανέβηκε στην όγδοη θέση.

Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο έθνος πλοιοκτησίας πλοίων στον κόσμο, και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας. Αυτή η παρουσία στην πλοιοκτησία, υποστηρίζεται από ένα ακμάζον ναυτιλιακό σύμπλεγμα που δημιουργεί επενδύσεις και ευκαιρίες απασχόλησης στη χώρα.

Ο Πειραιάς είναι επίσης ένα από τα ταχέως αναπτυσσόμενα λιμάνια της Ευρώπης και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στην περιοχή, όσον αφορά τη συνολική απόδοση εμπορευματοκιβωτίων το 2019 και το 2020.

Υπάρχουν κυβερνητικά σχέδια για την ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και την περαιτέρω ανάπτυξη των λιμένων της χώρας, τα οποία θα ενισχύσουν την θέση του κέντρου Αθήνα /Πειραιά στα επόμενα χρόνια.

“Σκαρφαλώνει” θέσεις ο Πειραιάς

Το ναυτιλιακό κέντρο Αθήνας/Πειραιά ανεβαίνει στην πέμπτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ των κέντρων που προσφέρουν υπηρεσίες στη ναυτιλία. Στη σχετική αυτή κατάταξη το Λονδίνο κατέχει την πρώτη θέση και ακολουθούν Σιγκαπούρη, Σαγκάη, Χονγκ Κονγκ και Αθήνα/Πειραιάς.
Τα υπόλοιπα πέντε ναυτιλιακά κέντρα μέχρι την δέκατη θέση είναι τα: Ντουμπάι, Αμβούργο, Χιούστον, Μουμπάι και Νέα Υόρκη.

Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη ότι η Αθήνα, ως το το κορυφαίο κέντρο πλοιοκτησίας στον κόσμο αναδεικνύεται ακόμη ως σημαντικός τεχνολογικός κόμβος για τη ναυτιλία.

Πολλές νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίες προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό των παραδοσιακών ναυτιλιακών εταιρειών. Όπως τονίζει τα τελευταία δέκα χρόνια οι επενδύσεις των venture capital σε τεχνολογικές εταιρείες έχουν αυξηθεί πάνω από 20 φορές ενώ και η κυβέρνηση προσπαθεί να προσελκύσει ταλέντα στη χώρα μειώνοντας τους φόρους κατά 50% σε όσους αποφασίσουν γυρίσουν πίσω από το εξωτερικό και να κάνουν την Ελλάδα έδρα. Σαν παράδειγμα επενδύσεων στην τεχνολογία η έκθεση αναφέρει την Signal Ventures, του The Signal Group.

Στις προοπτικές της Αθήνας/Πειραιά ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων (Council for International Relations – Greece) με θέμα «Συζήτηση για την Ελληνική Υψηλή Στρατηγική: Η Διάσταση της Ναυτιλίας».

Όπως είπε η μεγαλύτερη ναυτιλιακή ζώνη πλοιοκτησίας στον κόσμο βρίσκεται στο πλέγμα Αθήνας-Πειραιά και μπορεί να αποτελέσει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πόλο της πατρίδας μας για τα επόμενα χρόνια, εφόσον διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου και αξιοποιηθεί η γεωγραφική θέση της Ελλάδας.

Η σειρά κατάταξης των 10 κορυφαίων ναυτιλιακών κέντρων στον κόσμο παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη το 2020, παρά τον αντίκτυπο του COVID-19, και περιλαμβάνει τέσσερις ασιατικές, τέσσερις ευρωπαϊκές, μία από τη Μέση Ανατολή και μία πόλη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ασία να καταλαμβάνει τα τρία από τα πέντε κορυφαία ναυτιλιακά κέντρα, αναφέρει η έκθεση.

ΤΑ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
2021 2020 2019 2018 2017
Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη Σιγκαπούρη
Λονδίνο Λονδίνο Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ
Σαγκάη Σαγκάη Λονδίνο Λονδίνο Χονγκ Κονγκ

Χονγκ Κονγκ Χονγκ Κονγκ Σαγκάη Σαγκάη Αμβούργο
Ντουμπάι Ντουμπάι Ντουμπάι Ντουμπάι Σαγκάη
Ρότερνταμ Ρότερνταμ Ρότερνταμ Ρότερνταμ Ντουμπάι
Αμβούργο Αμβούργο Αμβούργο Αμβούργο Νέα Υόρκη
Αθήνα Αθήνα Νέα Υόρκη Νέα Υόρκη Ρότερνταμ

Νέα Υόρκη Νέα Υόρκη Χιούστον Τόκιο Τόκιο

Νίγκμπο Τόκιο Αθήνα Μπουσάν Αθήνα