Σαρηγιάννης: “Αναμένεται κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας το Δεκαπενταύγουστο”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 1 λεπτό

Για την κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.κ. Σαρηγιάννης υπογραμμίζοντας πως η πορεία του θα εξαρτηθεί από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμού.

«Αν φτάσουμε σε ένα ποσοστό 82% των ενηλίκων ή ακόμα και στο σύνολο του πληθυσμού, δεν θα φτάσουμε στα νούμερα που έχουμε προβλέψει» ανέφερε, συμπληρώνοντας πως «αν συνεχιστεί η πορεία των εμβολιασμών ως έχει τώρα, θα δούμε μια κορύφωση περίπου στον Δεκαπενταύγουστο που θα είναι από ανάμεσα στα 3.500 – 4.000 κρούσματα, ανάλογα με τα τεστ που θα διενεργούνται».

«Η αλήθεια είναι ότι η διασπορά στην κοινότητα υπάρχει, είτε κάνουμε τεστ είτε όχι» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγάννης για το γεγονός ότι τα κρούσματα εμφανίζονται αυξημένα λόγω των περισσότερων τεστ που γίνονται αναγκαστικά λόγω των μετακινήσεων.

Σχολιάζοντας το σενάριο να φτάσουν τα κρούσματα τις 18.000 ημερησίως, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ υποστήριξε ότι το συγκεκριμένο σενάριο θα ισχύσει αν σταματήσει ο εμβολιασμός στο 55% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή +10% από αυτό που έχουμε φτάσει μέχρι σήμερα. «Ο ιός που μεταδίδεται πολύ γρήγορα θα βρει πολλούς διαθέσιμους ξενιστές», πρόσθεσε.

Τέλος, μιλώντας για το ενδεχόμενο ενός ακόμα lockdown, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει, καθώς το σύστημα υγείας δεν θα μπορέσει να αντέξει τέτοια πίεση, ενώ υπογράμμισε πως ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών -όπως υγειονομικοί, άνθρωποι που φροντίζουν ηλικιωμένους και εκπαιδευτικοί- θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός.