Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι γίνεται σε περίπτωση άρνησης

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στο γαϊτανάκι των χωρών που καθιστούν τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού υποχρεωτικό για ορισμένες ομάδες εργαζομένων μπαίνει και η Ελλάδα.

Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα στο μήνυμά του προς τους πολίτες, ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι «ο επίλογος της πανδημίας να μην γίνει πρόλογος μιας νέας δοκιμασίας το φθινόπωρο», τονίζοντας ότι «μπορούμε να κλείσουμε από σήμερα, και γρήγορα, το τελευταίο κεφάλαιο της υγειονομικής κρίσης, βάζοντας ο καθένας την υπογραφή του με το δικό του χέρι, αρκεί στο ένα μπράτσο να έχει το εμβόλιο της ελευθερίας».
Υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και αναστολή εργασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στις εξής εξαγγελίες για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν όσοι αρνηθούν.

Καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Όσοι δεν το πράξουν, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τη 16η Αυγούστου και μετά.

«Δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου», σημείωσε με έμφαση.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

«Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν κάποιος υγειονομικός δεν δέχεται τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, θα παίρνει το υπόλοιπο της αδείας του. Αν και σε εκείνο το διάστημα αρνηθεί να εμβολιαστεί, θα τίθεται σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως μόνιμοι και στρατεύσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι, και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι.

Νέες ανακοινώσεις εντός της ημέρας

Τα προαναφερθέντα μέτρα θα εξειδικευθούν σήμερα Τρίτη, στις 12.30, από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Οι τρεις υπουργοί αναμένεται να ανακοινώσουν τις ποινές για όσους παρακάμπτουν τα νέα μέτρα ή τις κυρώσεις που θα έχουν οι εργαζόμενοι που δεν θα συμμορφωθούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις κυρώσεις για τους υγειονομικούς θα υπάρχει μια διαβάθμιση και θα προβλέπεται από μετάθεση σε μη μάχιμο πόστο έως και την αναστολή εργασίας, όπως και για τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές.

Για αυτήν την κατηγορία, το αυστηρό πλαίσιο της απευθείας αναστολής εργασίας επελέγη με δεδομένo τον ευάλωτο χαρακτήρα των δομών και των απασχολούμενων σε αυτές, αλλά και γιατί τα δεδομένα των εμβολιασμών θα μπορούσαν να είναι καλύτερα. Η αναστολή εργασίας, όπως διευκρίνιζαν, ισοδυναμεί με άδεια άνευ αποδοχών άρα δεν θα πληρώνονται.

Eμβολιασμός εφήβων

Την ίδια ώρα, ανοίγει ο δρόμος για τον -προαιρετικό- εμβολιασμό των εφήβων 15–17 ετών με τη σχετική πλατφόρμα για όσους έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2005 να ξεκινά να δέχεται εγγραφές από την Πέμπτη 15 Ιουλίου.

Από τις 18 Ιουλίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα εγγραφής των νέων στην Freedom Pass, δηλαδή την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα- κίνητρο με στόχο την προσέλευση των νεαρών πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, κερδίζοντας 150 ευρώ σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών.

Πηγή: ΑΜΠΕ