Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό σε εφήβους ηλικίας 15-17 ετών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ανοίγει αύριο Πέμπτη 15 Ιουλίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού εμβολιασμού στους εφήβους ηλικίας 15 έως 17 ετών (για την ακρίβεια για όσους έχουν γεννηθεί έως 31 /12 /2005), όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Τον προγραμματισμό θα μπορούν να κάνουν οι γονείς χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο taxisnet και ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδεία των γονέων τους.

Επίσης ο κος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως καταργείται το πέναλτι των 6 ημερών για όσους άλλαζαν πάνω από δύο φορές το ραντεβού τους και ανέφερε πως πάνω από το 70% άνω των 70 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν καθημερινά ραντεβού για την επόμενη μέρα όσον αφορά τα εμβόλια της Moderna και της Johnson & Johnson και είπε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες για το εμβόλιο της Pfizer διευκρινίζοντας ότι ο χρόνος αυτός ίσως μειωθεί τις επόμενες ημέρες ώστε κάποιος να μπορεί να κάνει ακόμα και την επόμενη μέρα μετά το κλείσιμο του ραντεβού εμβόλιο της Pfizer.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, είπε κατά την ενημέρωση ότι «τα ερχόμενα επιδημικά κύματα θα εξαρτώνται από τις μεταλλάξεις που θα μεταδίδονται από τους νεότερους».

Για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15 ξεκαθάρισε πως ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι μικρός αλλά υπαρκτός όμως υπάρχει κίνδυνος διασποράς και μετάδοσης του ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευάλωτες στη νόσο.
Όπως είπε οι εμβολιασμένοι με μόνο μία δόση θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η προστασία που τους προσφέρει το εμβόλιο χωρίς την ολοκλήρωση του εμβολιασμού είναι κοντά στο 50%.