Γώγος: “Μεγάλη η πιθανότητα να έχουμε 4.000 και 5.000 κρούσματα κορωνοϊού”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η αύξηση των κρουσμάτων, θα φέρει και επιπλέον πίεση στα νοσοκομεία.

Mιλώντας στο Mega, είπε χαρακτηριστικά: “Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες”.

“H πιθανότητα να έχουμε και 4.000 και 5.000 κρούσματα είναι μεγάλη”, συνέχισε ο κ. Γώγος και συμπλήρωσε ότι οι ειδικοί προσπαθούν να πείσουν όλο και περισσότερους να εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50, αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.

Αν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν, η πιθανότητα να έχουμε νοσηλείες αυξάνεται, συνέχισε ο κ. Γώγος τονίζοντας ότι η πίεση στα νοσοκομεία είναι διαφορετική όταν τα κρούσματα είναι 2.000 από όταν είναι 10.000.

Ο κυρίαρχος στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα αυτές οι ηλικίες, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανιστεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα, τόνισε πως θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στο νοσοκομειακό χώρο για την ανάπτυξη των κλινών, ανεξάρτητα από το ρόλο του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

“Αυτά που έχουμε ζήσει κατά τη διάρκεια των 3 επιδημικών κυμάτων είδαμε τα νοσοκομεία να γεμίζουν και να έχουμε εντατικές θεραπείες που να δημιουργούνται τελευταία στιγμή, κλινικές covid που να καταλαμβάνουν τα μισά νοσοκομεία και ολόκληρα μερικές φορές και να μην εξυπηρετούνται οι κανονικές δραστηριότητες στο νοσοκομείο.

Ο εμβολιασμός καλύπτει πάνω από 90% ή και 95% από τη βαριά νόσο. Και φυσικά αυτό σε ηλικίες άνω των 50 πολλαπλασιάζεται. Είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να νοσήσει ένας εμβολιασμένος σε αυτή την ηλικία. Και στα παιδιά η πιθανότητα είναι πάρα πολύ μικρότερη, αλλά αν έχουμε 15 φορές περισσότερα κρούσματα στα παιδιά, καταλαβαίνετε κι εκεί θα έχουμε κρούσματα, όπως είχαμε τον χειμώνα, και ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις”, τόνισε.