ΣΕΛΠΕ: Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δεν θα κάνει διακοπές το καλοκαίρι

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σχεδόν ένας στους δύο καταναλωτές δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, ενώ 8 στους 10 θεωρούν ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα κρατήσει και το 2022.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την 4η μελέτη καταγραφής των καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο μέσω της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποίησε το Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η έρευνα έλαβε χώρα τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2021 μέσω Πανελλήνιας Έρευνας σε δείγμα 857 καταναλωτών. Καταγράφονται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα συμπεράσματα και τάσεις σε σχέση με τις αγοραστικές συνήθειες του κοινού από την επίδραση της πανδημίας.

Το 83% του κοινού θεωρεί ότι η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας θα συνεχιστεί και το 2022, ενώ το 14% θεωρεί ότι θα κρατήσει ως το τέλος του 2021. Μόλις το 3% θεωρεί ότι έχει τελειώσει ήδη.

Παρά την ανησυχία για τις οικονομικές εξελίξεις, η εικόνα σε σχέση με την επίδραση της πανδημίας στην αγοραστική συμπεριφορά είναι διαφορετική. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κοινό είτε έχει σταματήσει, είτε αναμένεται να σταματήσει άμεσα τις περισσότερες από τις συνήθειες που υιοθέτησε τον τελευταίο χρόνο μόλις επιλυθεί το υγειονομικό πρόβλημα.

Οι περισσότεροι καταναλωτές έχουν σταδιακά μειώσει την απολύμανση, ενώ δεν έχουν σταματήσει τη χρήση μάσκας, η οποία όμως αναμένεται να σταματήσει άμεσα, μόλις βελτιωθεί η κατάσταση. Σημειώνεται όμως ότι ένα μέρος του κοινού 21% θα συνεχίσει να φοράει μάσκα σε κάποιες δραστηριότητες ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας.

Απαισιόδοξοι για διακοπές

Ενδιαφέροντα ευρήματα καταγράφονται σε σχέση με τις προβλέψεις των καταναλωτών που αφορούν τις διακοπές του καλοκαιριού 2021.

Μόλις το 15% των καταναλωτών δηλώνουν ότι θα κάνουν διακοπές όπως έκανε κάθε χρόνο. 1 στους 4, δηλαδή το 25% ότι θα κάνει διακοπές, αλλά πιο περιορισμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το 46% δηλώνει ότι δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ ένα ποσοστό 14% δεν γνωρίζει ακόμα τι θα κάνει. Πρακτικά δηλαδή περίπου 1 στους 2 Έλληνες προβλέπει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές.