Καύσωνας: Έρχονται 45άρια!

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ισχυρός καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών της χώρας, με τον υδράργυρο να “σκαρφαλώνει” έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης στην ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι: «Με “άγριες” καιρικά διαθέσεις φαίνεται πως θα μας αφήσει ο Ιούλιος, αλλά και θα αρχίσει ο Αύγουστος μιας κι ένα ακόμη ισχυρό θερμό κύμα φαίνεται να μας επηρεάζει καθώς αυτό θα ξεχυθεί από τις ακτές τις βόρειας Αφρικής προς το μεγαλύτερο τμήμα της νότιας νοτιοανατολικής Ευρώπης επηρεάζοντας προφανώς και τη χώρα μας»και προσθέτει:

Στον πρώτο μας χάρτη απεικονίζονται αυτές οι ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες (κόκκινο – βαθύ κόκκινο χρώμα)»

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, όπως αναφέρει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, ο καύσωνας θα θυμίσει αυτό του 1987 ως προς την διάρκειά του, ενώ ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει στους 42 με 45 βαθμούς Κελσίου. «Ενδέχεται να πάμε έτσι μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου».

«Προς τα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας επικρατεί αρκετή δροσιά. Τα μελτέμια θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής ημέρας. Σιγά σιγά έρχονται οι πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής και θα επηρεαστεί η χώρα μας με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον ως προς τη διάρκειά του, ο καύσωνας αυτός θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Κρατήστε όμως ότι οι υποδομές είναι πολύ διαφορετικές. Δεν αποκλείεται όμως το κύμα καύσωνα να κρατήσει 7-10 ημέρες».

Η αισθητή άνοδος της θερμοκρασίας που θα σημειωθεί από την Τετάρτη (28/7), αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο, οπότε και η καυτή αέρια μάζα θα κατακλύσει το σύνολο της χώρας μας και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου. «Θα υπάρξει ένα “παιχνίδι” της θερμής αέριας μάζας με το μελτέμι για αυτό και χρειάζεται προσοχή μέχρι να περάσει αυτό το ισχυρό κύμα καύσωνα. Θα είναι ο ισχυρότερος καύσωνας για το καλοκαίρι», ανέφερε ο μετεωρολόγος.