Πόσο απέχουμε από το πολυπόθητο τείχος ανοσίας;

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η απάντηση για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού από τα χείλη των ειδικών είναι μία: Χτίσιμο του τείχους ανοσίας, ώστε να μπούμε σε ομαλότητα.
Ωστόσο, πρόκειται για έναν στόχο που δεν είναι εφικτός, καθώς η επιδίωξη να έχει εμβολιαστεί το 80% μέχρι τα τέλη Αυγούστου απομακρύνεται συνεχώς.

Για να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένη Σαρηγιάννη, πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 73% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό που «μεταφράζεται» δηλαδή στο 83% των ενηλίκων.

Όπως είπε, τώρα έχουμε 48% πλήρους ανοσίας από εμβολιασμό και μαζί με τους νοσούντες αγγίζουμε» 58% ανοσία.

«Ο στόχος είναι να μην αυξηθεί το ποσοστό αυτών που νόσησαν και δίνουν ανοσία, αλλά αυτών που εμβολιάστηκαν και δίνουν ανοσία», υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή, η κορύφωση του νέου κύματος στη χώρα αναμένεται στα μέσα Αυγούστου, εκτιμώντας πως θα συνοδευτεί με εβδομαδιαίο μέσο όρο γύρω στα 3.400 κρούσματα.

Ο ίδιος εξήγησε πως λόγω της παραθεριστικής περιόδου θα υπάρξει νέα κινητικότητα. «Το χειρότερο σενάριο είναι 3.400 κρούσματα την ημέρα. Το πιο ήπιο σενάριο είναι για 2.800 κρούσματα την ημέρα», σημείωσε.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχουν δύο σενάρια για την επιδημιολογική πορεία της χώρας έτσι όπως καθορίζεται από την εξέλιξη των εμβολιασμών:

– Αν φτάσουμε στο 73-75% εμβολιασμών, θα υπάρχει σαφέστατη και ταχεία αποκλιμάκωση και έναν καλό χειμώνα.

-Αν μείνουμε στο 53% (σ.σ. μέχρι τα μέσα Αυγούστου), θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά θα έχουμε μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο, από τέλος Σεπτεμβρίου και έπειτα.