ΤΑΙΠΕΔ: Ανάβει πράσινο φως για την παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ στην Cosco

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Το επόμενο διάστημα αναμένεται τελικά να δοθεί έγκριση από το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση ποσοστού 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco.

Πληροφορίες, κάνουν λόγο ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τακτοποιήσει ομαλά τις εκκρεμότητες με τον κινεζικό όμιλο και αναμένεται να ζητήσει εγγυητικές επιστολές με τα ποσά που αντιστοιχούν στα υπό εκκρεμότητα έργα, ώστε να ανάψει το πράσινο φως για την παραχώρηση του 16% του ΟΛΠ.

Πρόκειται εξάλλου για μία υποχρέωση του ελληνικού κράτους να δώσει το επιπλέον 16% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ ΑΕ στους Κινέζους, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, καθώς βασική προϋπόθεση είναι η Cosco να έχει ολοκληρώσει τα έργα στο λιμάνι, τα οποία έχουν καθυστερήσει.

Το ΤΑΙΠΕΔ επικαλείται το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει τα έργα αυτά για να δικαιολογήσει αυτή την καθυστέρηση.

Από την πλευρά της Cosco, δίνεται η απάντηση ότι έχουν μπει εμπόδια στην έγκαιρη ολοκλήρωσή τους από εξωγενείς παράγοντες, όπως προσφυγές στο ΣτΕ και περιβαλλοντικές εγκρίσεις, παρόλο που είναι έτοιμη να ολοκληρώσει τα έργα. Bάσει της σύμβασης παραχώρησης θα πρέπει να γίνουν πρώτα οι επενδύσεις και μετά να δοθεί το ποσοστό.

Κινεζικοί κύκλοι επισημαίνουν συνεχώς ότι «οι επενδύσεις καθυστερούν όχι με ευθύνη της Cosco» που θέλει διακαώς να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση, προκειμένου να είναι πανέτοιμη να «τρέξει» το λιμάνι. Το στοίχημα της Cosco είναι να καταστήσει κερδοφόρα όλα τα τμήματα του λιμανιού ή στη χειρότερη περίπτωση βιώσιμα.