Σκυλακάκης για το σχέδιο Ελλάδα 2.0: ” Ιστορική ευκαιρία για την πορεία της χώρας”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Την πεποίθηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 θα αποδειχθεί μια ιστορική ευκαιρία και θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη και την πορεία της χώρας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του σχεδίου νόμου για τους πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης.

“Η κυβέρνηση μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη και πολύμηνη διαπραγμάτευση, φέρνει στη Βουλή το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το Ελλάδα 2.0, ένα σχέδιο που θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, τα επόμενα χρόνια”, είπε ο κ. Σκυλακάκης και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος μέλος που υπέγραψε Συμφωνία με την Κομισιόν και ενδεχομένως και η πρώτη χώρα που θα πάρει χρήματα, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ, “πιθανότατα, την επόμενη Παρασκευή”. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών γιατί θα δώσει μήνυμα στις αγορές, ότι “η Ελλάδα προχωρά μπροστά”.

“Τα 30,5 δισ. ευρώ που έρχονται, μπορούν και θα αλλάξουν την Ελλάδα”, είπε ο κ. Σκυλακάκης και υπογράμμισε ότι “μαζί και με τα 12,7 δισ. δάνεια, θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους, 60 δισ., προς όφελος του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, και θα αποτελέσουν τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας”.

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέθεσε έκθεση της Oxford Economics, για τις επιπτώσεις του σχεδίου Ελλάδα 2.0, στην Οικονομία. Η έκθεση καταγράφει, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ότι η Ελλάδα παίρνει τα περισσότερα λεφτά, από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με μεγάλη διαφορά, 20% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 15% που είναι το αμέσως επόμενο ποσοστό. Καταγράφει επίσης, υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα που έχει το πιο φιλόδοξο σχέδιο, από πλευράς δαπανών, θα έχει και τη σημαντικότερη αύξηση στο ΑΕΠ, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και θα έχει τη σημαντικότερη αύξηση στην απασχόληση, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Στο κλίμα αυτό, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε στην κριτική που δέχεται το σχέδιο Ελλάδα 2.0. “Αν εμείς έχουμε ένα κακό σχέδιο, τι έπαθαν ο Economics, το Bloomberg, οι Financial Times, oι Ευρωπαίοι; Μύγα τους τσίμπησε και λένε ότι έχουμε καλό σχέδιο;”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να επικαλέστηκε ρεπορτάζ στους Finacial Times, από εκπροσώπους της Κομισιόν, που δεν αναγράφονται, αλλά δηλώνουν ότι το σχέδιο της Ελλάδας είναι από τα συνεκτικά που κατέθεσε οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αλλά και σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του Eurogroup, “το ελληνικό σχέδιο ήταν από τα καλύτερα”, και η πρόεδρος τής ΕΕ έχει δηλώσει ότι το σχέδιο θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα μεταμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις, όπως εξάλλου ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διατυπώθηκε και από το “θερμόμετρο” των αγορών, τον οίκο Moody’s που εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα δει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη νότια χώρα, στο ΑΕΠ, ότι θα έχει χαμηλότερα ελλείμματα και μείωση του βάρους του χρέους, χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης και αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν φέρει πρόοδο στην ποιότητα των θεσμών και την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και αυτό φαίνεται στην ταχεία υποβολή και την συνολική “συμπεριληπτικότητα” του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας.

Ο κ. Σκυλακάκης απάντησε και στα “πυρά” που δέχεται η κυβέρνηση ότι το Σχέδιο Ελλάδα 2.0 έγινε ερήμην της κοινωνίας.

“Η αντιπολίτευση λέει ότι δεν έγινε διαβούλευση. Έγινε διαβούλευση η οποία είχε πολλούς συμμετέχοντες στην πρώτη φάση. Σε πρώτη φάση έγινε μέσω της ΟΚΕ, και έγινε και δημόσια διαβούλευση! Αλλά η ταχύτητα είναι κρίσιμο θέμα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έπρεπε να τρέξουμε “, είπε και προσέθεσε: “Το Ταμείο Ανάκαμψης λειτουργεί συμπληρωματικά με τα άλλα προγράμματα της χώρας όπως το ΕΣΠΑ”.

Ξεχωριστή αναφορά επεφύλασσε ο κ. Σκυλακάκης στην υποχρέωση τήρησης των κανόνων. “Το Σχέδιο αυτό αποκλείει τη μη τήρηση των κανόνων”, είπε και τόνισε: “Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε συνειδητά τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Και είναι θετικό ότι αυτό το σέβονται και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η ίδια η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης αποκλείει την μη τήρηση των κανόνων”.