Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Στον “αέρα” ο διαγωνισμός ελέω διεκδικήσεων του δήμου Χαϊδαρίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Γράφει η Σοφία Λαλιωτίτη

H προβλήτα 4 των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, εκεί δηλαδή που μέχρι πριν από λίγα χρόνια χτίζονταν ή επισκευάζονταν πλοία, αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και ως εκ τούτου πρέπει να διασφαλιστεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Αυτό υποστηρίζει ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος απέστειλε εξώδικο στην εταιρία Milina Enterprises του κ. Γιώργου Προκοπίου υποστηρίζοντας ότι εξ αυτού του λόγου ο πρόσφατος διαγωνισμός είναι άκυρος.

Ζητά μάλιστα ο Δήμος να συναντηθεί με τον κ. Προκοπίου, προφανώς για να του εκδηλώσει την αντίθεση του με την παραχώρηση της εν λόγω προβλήτας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου ξαφνικά ανακάλυψε ότι σύμφωνα με το κτηματολόγιο υπάρχουν και κομμάτια των Ναυπηγείων Ελευσίνας που του ανήκουν. Και στην περίπτωση αυτή ακολουθεί την ίδια τακτική.

«O διαγωνισμός της ΕΤΑΔ (για τον Σκαραμαγκά)», υποστηρίζει ο Δήμος, «δεν είναι νόμιμος, με αποτέλεσμα να πάσχει όλη διαγωνιστική διαδικασία και να τίθεται υπό αμφισβήτηση κάθε τυχόν αποτέλεσμα αυτής», ο οποίος δηλώνει συνάμα έτοιμος να καταφύγει ενώπιον κάθε αρμόδιου Δικαστηρίου και Αρχής.

Έτσι, σύμφωνα πάντα με τον Δήμο, «τίθεται υπό αμφισβήτηση η νομιμότητα του πλειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς περιλαμβάνει τμήματα αλλότριων ιδιοκτησιών καθώς και ακίνητα εκτός συναλλαγής , τα οποία προφανώς δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στον πλειοδότη».

Το ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή όλη την υπόθεση έχει να κάνει με το γεγονός πως ο Δήμος Χαϊδαρίου θυμήθηκε ότι υπάρχουν κομμάτια των ναυπηγείων που του ανήκουν όχι πριν αλλά μετά τις παραχωρήσεις τους.

Θα μπορούσε π.χ. κάλλιστα πριν την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης να έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τμήματα των δύο μονάδων που του ανήκουν ή τα διεκδικεί.

Το να το πράττει μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών είναι φυσιολογικό να εγείρει ερωτήματα για την σκοπιμότητα της κίνησης του σε αυτό το χρονικό σημείο.