Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Θετικά βλέπει τα αποτελέσματα των stress test για τις ελληνικές τράπεζες η Moody’s σε σημερινή της έκθεση.

Η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνει ο οίκος αξιολόγησης στις ελληνικές τράπεζες, με αφορμή την ολοκλήρωση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δίνει θετικά μηνύματα σε ότι αφορά την αξιόλογησή τους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αποτελέσματα των stress test δείχνουν πως οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν σταδιακά στην κανονικότητα.

Η απομείωση κεφαλαίου στην άσκηση ανήλθε κατά μέσο όρο στις 610 μονάδες βάσης (μ.β.), πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (485μ.β.) αλλά οι ολοκληρωμένες και επερχόμενες κινήσεις ενίσχυσης των κεφαλαίων θα έφερναν το αντίκτυπο πιο κοντά στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως αναφέρει ο οίκος.

Κατά την Moody’s, οι προσαρμοσμένοι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών στο δυσμενές σενάριο σε συνδυασμό με την μεθοδολογία των stress test δείχνουν πως οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν να υλοποιήσουν τα πλάνα αναδιάρθρωσης που στοχεύουν να βελτιώσουν την κερδοφορία στο 10% και να μειώσουν τα εναπομείναντα προβληματικά δάνεια στο 5%.

Παράλληλα αναφέρει πως τα stress test έδειξαν επίσης ότι οι Ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν κεφαλαιακά μια σημαντική τριετή συρρίκνωση της οικονομίας χωρίς να χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια.