Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα – Φόβοι για αύξηση των νοσηλειών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

«Καμπανάκι» κινδύνου για 5.000 κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση, μέσω του Mega, στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν

Μάσκα και τρίτη δόση εισηγούνται οι ειδικοί, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για υποχρεωτικό rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά.

Στο «κόκκινο» θα φτάσουν οι πανδημικοί δείκτες έως το τέλος Αυγούστου, καθώς η κινητικότητα των πολιτών και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό.

Το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο σε νησιά και τουριστικές περιοχές, όπως τόνισε στο MEGA ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια φαίνονται ήδη στο σύστημα υγείας, καθώς πληθαίνουν οι ασθενείς που χρήζουν μηχανική υποστήριξης.

Τρομάζει το σενάριο αύξησης των διασωληνωμένων

Ενδεικτικό είναι ότι στις 25 Ιουλίου η πληρότητα στις ΜΕΘ κορωνοϊού ήταν στο 30% , τρεις μέρες μετά ξεπέρασε το 35% και την 1η Αυγούστου έφτασε το 41,71%.

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τι θα συμβεί όταν θα πάψουν να νοσούν νεαροί πληθυσμοί και δίνουν μικρή επιβάρυνση και σε νοσηλείες και σε εντατικές και σε απώλειες και θα συναντηθεί ο ιός με τους άνω των 50, που είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ιός βρίσκεται παντού.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι, από το Σεπτέμβριο, οπότε όλοι θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους και θα γυρίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, θα μπουν σε μέσα μεταφοράς, θα πάνε σε μέρη διασκέδασης και τότε, όταν ο ιός συναντήσει τους άνω των 50, «θα έχουμε μεγαλύτερη επίπτωση και απώλειες».

Επίσης ανέφερε ότι «ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή «είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και περισσεύουν», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες.

«Γι’ αυτό μας ακούτε να είμαστε κουραστικοί, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με δύο τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη διασπορά: είτε με αυστηρά περιοριστικά μέσα σε όλη την κοινωνία, τα οποία δεν θα αποδώσουν άμεσα, είτε με τον εμβολιασμό που είναι πιο απλός, πιο ανώδυνος και πιο οικονομικός.

Επιδιωκώμενο είναι να εμβολιαστεί το 100% των ατόμων άνω των 50, διότι είναι αυτοί που δίνουν τις βαριές νοσηλείες», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.