Φωτιά στις Αφίδνες: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες – Νέες αναζωπυρώσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Η πυρκαγιά συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτα και είναι πλέον μέσα στις Αφίδνες, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας πέρασε την εθνική οδό προς Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων, και από την άλλη πλευρά έφτασε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Ειδικά στις Αφίδνες, είναι πολλές διάσπαρτες οι εστίες, οι οποίες αναζωπυρώνονται, ενώ στο μέτωπο από την απέναντι πλευρά της Eθνικής Oδού, καίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, με ισχυρές δυνάμεις να προσπαθούν να την εμποδίσουν να πάρει διαστάσεις και να απειλήσει το Καπανδρίτι.

Στη μάχη έχουν ριχτεί και τα εναέρια μέσα, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται και βοήθεια από το εξωτερικό.

«Υπάρχει μεγάλο μέτωπο προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, δυο μικρά ας πούμε προς τα Βασιλικά και ένα στις Αφίδνες», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης. Αρκετές είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υλικές ζημιές και στους οικισμούς Κοσμοθέα και Δροσοπηγή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις Αφίδνες, στον παράδρομο της Εθνικής Οδού υπάρχουν και καμένα σπίτια και εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, ενώ στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις, με τις φλόγες να έχουν φτάσει και σε μάντρα αυτοκινήτων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι φλόγες στην Αττική, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκάλεσαν ζημιές σε σπίτια και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

«Το σημείο που είναι η φωτιά είναι 7 ως 8 χιλιόμετρα και έχουμε δυο μέτωπα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Μια εθελοντική οργάνωση αποχώρησε λόγω κόπωσης η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουν σηκωθεί τα εναέρια», ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος κοινότητας Αφιδνών Ανδρέας Θεοδωρακόπουλος. Όπως είπε, υπάρχει μια ομίχλη από την καύση ξύλων και δέντρων μαύρο σύννεφο και σημειώνονται μικρές εκρήξεις από ένα νεκροταφείο παλαιών αυτοκινήτων.

Την ανάγκη να ελεγχθεί η πυρκαγιά μέχρι το μεσημέρι λόγω επικείμενων ανέμων επισήμανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. «Χρειάζονται επίγεια και εναέρια μέσα, που θεωρώ ότι θα κάνουν τη διαφορά. Μεγάλο στοίχημα να ελέγξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέτωπο της φωτιάς πριν το μεσημέρι, που απ’ ό,τι φαίνεται θα υπάρχει ενδυνάμωση των ανέμων» τόνισε. «Όσες εναέριες δυνάμεις υπάρχουν θα πρέπει να μπουν στη μάχη».

Νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα, όπως επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας. Εκκενώθηκαν ήδη και οι περιοχές Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, λόγω των τεράστιων διαστάσεων που έχει πάρει η πυρκαγιά. «Έχουν ειδοποιηθεί οι κάτοικοι πόρτα-πόρτα, έχουμε βάλει και πουλμαν για τη μεταφορά όσων κατοίκων δεν διαθέτουν όχημα. Οι κάτοικοι μεταφέρονται στο πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Μάκρη για προληπτικούς λόγους» είπε ο κ. Τσίρκας.