Χαρδαλιάς: 55 ενεργές πυρκαγιές στην Ελλάδα – Ελπίζουμε να οριοθετηθεί η φωτιά στην Αττική τις επόμενες ώρες

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 6 λεπτά

Εκτενή πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών παρείχε και απόψε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της νέας έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποίησε από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι υπάρχει καλύτερη εικόνα στα πύρινα μέτωπα στην Αττική, αλλά αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς «διαχειριζόμαστε 55 φωτιές ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα».

Ελπίζουμε να οριοθετήσουμε τη φωτιά μέσα στις επόμενες ώρες, είπε ο ίδιος και τόνισε ότι οι όποιες αναζωπυρώσεις στην Πάρνηθα αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμη ότι η Πυροσβεστική κατάφερε να ανακόψει το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε την προηγούμενη νύχτα την εθνική οδό και κατευθύνθηκε προς τη Μαλακάσα.

Σε ό,τι αφορά την Εύβοια, επισήμανε ότι 39 οικισμοί έχουν εκκενωθεί, υπενθυμίζοντας ότι η Ρόδος είναι σε κόκκινο συναγερμό.

Αναλυτικά η ενημέρωση του

Αντιμετωπίζουμε τις τελευταίες μέρες ένα φαινόμενο το οποίο είναι πρωτοφανές για τη χώρα, σε ό,τι αφορά την ένταση αλλά και τη διασπορά των πυρκαγιών και των νέων εστιών σε όλη την Ελλάδα.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλες οι δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών βρίσκονται στη μάχη, βρίσκονται στο μέτωπο, μέσα στη φωτιά. Οι πυροσβέστες μας παλεύουν μέρα-νύχτα, άυπνοι εδώ και μέρες, για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα και τις νέες φωτιές, διακινδυνεύοντας πολλές φορές ακόμη και τη ζωή τους.

Τους ευχαριστούμε για όσα προσφέρουν σε συνεργασία και με τους εθελοντές μας που ρίχτηκαν στην μάχη υπό αντίξοες και συχνά πολύ επικίνδυνες, πρωτόγνωρες, θα έλεγα, συνθήκες.

Θέλω να εκφράσω την βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του εθελοντή πυροσβέστη που έχασε σήμερα τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.

Σήμερα ήταν ακόμη πιο δύσκολη ημέρα!

Το τελευταίο 24ωρο είχαμε 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούσαν σήμερα σε 154 πυρκαγιές σε όλη την Επικράτεια, και με 64 από αυτές να βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανοιχτές με σημαντικότερες εκείνες που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, όπου σήμερα αντιμετωπίσαμε νέο μέτωπο στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη, και Γρεβενά.

Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στο Μαραθώνα είναι σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας στιw 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 bf, 66 χλμ/ώρα ευνοώντας τη δημιουργία κηλιδώσεων και νέων εστιών. Αντιμετωπίζουμε διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής οδού κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα.Τα θερμικά φορτία είναι υψηλότατα και επικίνδυνα. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την περίμετρο της πυρκαγιάς με σημαντικότερες στην Βαρυμπόμπη και στους Θρακομακεδόνες, όπου ζητήθηκε από τους κατοίκους να εκκενώσουν προς ασφαλή κατεύθυνση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, μέσω του 112 αποστείλαμε 16 μηνύματα για εκκένωση οικισμών. Τώρα οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να σταματήσουν το μέτωπο στην περιοχή Πευκόφυτο πλησίον της Σταμάτας. Επιχειρούν 720 πυροσβέστες μας με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα και το Κινητό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 γαλλικών αεροσκαφών και ενός ελικοπτέρου της Αεροπορίας Στρατού. Επίσης, συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία, πολυάριθμα πεζοπόρα τμήματα του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ., εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στις 15:25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο όρος δηλαδή εξελίσσεται ανάμεσα στο όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα, επίσης στις 17:06 στα Λεγρενά Σουνίου, ενώ άλλες ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αττική στις οποίες επιχείρησαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Στην βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων που εμφάνισαν ριπές έως και 5 bf. Αυτή τη στιγμή γίνονται ενέργειες προκειμένου να ανακοπεί το μέτωπο στο ύψος του οικισμού Λίμνη. Επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, ενώ έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 6 αεροσκάφη με το Beriev-200 και 6 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο της αεροπορίας Στρατού. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου. Μέσω του 112 εστάλησαν συνολικά ακόμα 16 μηνύματα. Το τελευταίο στις 13:30 περίπου το μεσημέρι για την εκκένωση των οικισμών Μαντούδι, Στροφυλία, Φαράκλα, Σπαθάρι, Μετόχι, Δαφνουσία, Τρούπη, Πύλη, Προκόπι. Το Λιμενικό Σώμα χρειάστηκε να απεγκλωβίσει περισσότερα από 631 άτομα, από τις βορειοανατολικές ακτές της Εύβοιας και συνεχίζουν ακόμα κι αυτή τη στιγμή με νέους απεγκλωβισμούς όπου απαιτηθεί.

Στην Αρχαία Ολυμπία αντιμετωπίζουμε σήμερα νέο μέτωπο σε δασική έκταση που ήρθε να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, και έως το τελευταίο φως 4 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Συνδρομή εξίσου παρέχουν και εκεί ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, οι εθελοντές μας, οι υδροφόρες και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα τελευταία sms μέσω του 112 τα αποστείλαμε για την εκκένωση των οικισμών Βίλλια, Νεμούτα και Λάμφι και για την εκκένωση της Μονής της Κρεμαστής.

Στη Φθιώτιδα, στη Μεσσηνία, στην Ανατολική Μάνη, όλες οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη, όπως και στη Δωρίδα, όπου οι ριπές των ανέμων ξεπέρασαν τα 7 bf και βοήθησαν δυστυχώς στην γρήγορη επέκτασή της.

Το έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Πιο συγκεκριμένα:

από την Γαλλία82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες καθώς και 2 αεροσκάφη Canadair που ήδη επιχείρησαν σήμερα στην Πάρνηθα
από την Κύπρο40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και 2 αεροσκάφη τα οποία επιχείρησαν στην Κρήτη
από την Κροατία1 αεροσκάφος Canadair που ήδη επιχείρησε
από την Ουκρανία100 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα οι οποίοι θα προωθηθούν στη Εύβοια
από το Ισραήλ16 πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν στην Αττική
από την Σουηδία2 αεροσκάφη που τα αναμένουμε σήμερα το βράδυ
από την Ρουμανία112 πυροσβέστες με 23 οχήματα που αναμένονται αύριο
από την Ελβετία3 ελικόπτερα SP με ειδικό κάδο τα οποία αναμένονται αύριο
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ενεργοποιήσει κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και σε συνεργασία με τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές, δραστηριοποιούνται σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 συλλήψεις στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατ’ εξακολούθηση με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο που αύριο θα οδηγηθεί στην Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Αγαπητοί μου συμπολίτες,

Για την προσωρινή φιλοξενία πολιτών, των οποίων οι κατοικίες έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές στην Αττική, ο δήμος Αθηναίων θέτει στη διάθεση των πληγέντων τις εγκαταστάσεις των Παιδικών Κατασκηνώσεων, στον Άγιο Ανδρέα της Νέας Μάκρης. Οι πολίτες που έχουν ανάγκη στέγασης και αναζητούν προσωρινή φιλοξενία, καθώς οι περιοχές που διαμένουν έχουν εκκενωθεί προσωρινά κατόπιν οδηγιών της Πολιτικής Προστασίας, μπορούν να επικοινωνούν με τη γραμμή 1135.

Όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες έχουν πολλαπλές συνέπειες ακόμη και στις απλές καθημερινές μας λειτουργίες. Δοκιμάζονται μέχρι και οι αντοχές των ίδιων μας των υποδομών, και σε αυτό το πλαίσιο ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σήμερα σε εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης στην Αττική, οι οποίες ήταν απολύτως απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της ηπειρωτικής χώρας.

Έχουμε μπροστά μας μία ακόμη, πιο δύσκολη νύχτα.

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σας ευχαριστώ.