Δικηγόρος κατέθεσε μήνυση για τις πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με την οποία ζητεί να διερευνηθούν “ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες” σχετικά με τις φωτιές σε Αττική και Εύβοια, κατέθεσε ο δικηγόρος Βασίλειος Ταουξής.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ταουξής, ζητεί από την εισαγγελία να ελέγξει αν η φωτιά στη Βαρυμπόμπη οφείλεται σε εμπρησμό εκ προθέσεως, καθώς στο σημείο που ξέσπασε “δεν υπάρχει δραστηριότητα της ΔΕΗ ούτε άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα”, καθώς και εάν η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε αμέσως για την εκδήλωση της πυρκαγιάς από το στρατιωτικό στρατόπεδο Τατοΐου και ένα ιδιώτη, ο οποίος μάλιστα, σύμφωνα με τον δικηγόρο, έκανε και σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ακόμη, οι πληροφορίες που επικαλείται ο κ. Ταουξής και τις οποίες παραθέτει στη μηνυτήρια αναφορά του στην εισαγγελία, ζητώντας διερεύνηση της βασιμότητάς τους, αναφέρουν:

“- Ότι το αρχηγείο απάντησε και στους δύο πως “η φωτιά είναι υπό έλεγχο” δεδομένης και της απόλυτης άπνοιας που υπήρχε στην περιοχή.

-Ότι στην περιοχή της φωτιάς, τελικά, προσήλθαν μόνο επίγεια μέσα πυρόσβεσης με μεγάλη καθυστέρηση (κατά πληροφορίες 1,5 ώρα μετά) λόγος για τον οποίο η φωτιά γιγαντώθηκε.

-Ότι σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του αντιδημάρχου Αχαρνών, την Τρίτη, από το μεσημέρι ως το βράδυ, ενώ η πυρκαγιά μαινόταν και απειλούσε τον οικισμό των Θρακομακεδόνων και έκαιγε σπίτια στην πλατεία της Βαρυμπόμπης, στην φωτιά επιχειρούσαν μόνο δύο ελικόπτερα με προσέλευση και ρίψη νερού της τάξης, μία φορά στη μιάμιση ώρα.

– Ότι το ρωσικό αεροπλάνο μεγάλης χωρητικότητάς νερού Beriev, έκανε μόνο μία ρίψη νερού στην περιοχή και αποσπάστηκε σε άλλες φωτιές στην Εύβοια και στην Μεσσηνία, με αποτέλεσμα το αεροπλάνο αυτό όλη την κρίσιμη μέρα της Τρίτης, κατά την οποία θέριεψε η φωτιά στην Εύβοια και κάηκαν περιουσίες στην Βαρυμπόμπη, να κόβει βόλτες μεγάλο μέρος της ημέρας αντί να ρίχνει νερό στις φωτιές.

– Ότι εν συνεχεία, νέα φωτιά ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη την Πέμπτη, λόγω ελλιπούς φύλαξης στην περιοχή. (Έχει κυκλοφορήσει ανάρτηση ότι κάτοικος της Βαρυμπόμπης αντελήφθη τρία άτομα ντυμένους αστυνομικούς σε διπλανό από το σπίτι του οικόπεδο, να έχει σύντομη στιχομυθία μαζί τους για το ποιοι είναι και τι κάνουν εκεί και να ξεσπάει νέα, μεγαλύτερη της πρώτης φωτιά, όταν απομακρύνθηκαν)”.

Ακόμη, ο κ. Ταουξής αναφέρει πως “διαδίδονται πληροφορίες για σχέδια “ανάπτυξης” της ευρύτερης περιοχής των άλλοτε ανακτόρων του Τατοΐου, ένεκα των οποίων πυροδοτήθηκε η φωτιά, ώστε να καταστεί εφικτή η δυνατότητα εξέλιξης των οικοδομικών “αναπτυξιακών” σχεδίων”. Παράλληλα, επισημαίνει πως “οι ίδιες φήμες διαδίδονται για την γιγάντια πυρκαγιά στην Εύβοια, προκειμένου να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες εκεί που υπήρχαν τα δάση, με βάση την κατάπτυστη απόφαση του ΣτΕ, ότι ανεμογεννήτριες μπορούν να τοποθετούνται σε αναδασωτέες περιοχές”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του ο δικηγόρος σημειώνει τα εξής: “Αξιότιμε κύριε εισαγγελέα, ως ενεργός πολίτης, σας ζητώ να ελέγξετε την βασιμότητα των πληροφοριών αυτών και να ελέγξετε όλους τους εμπλεκόμενους που δια πράξεών τους η διά παραλείψεων οδήγησαν στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, του τελευταίου πνεύμονα της Αττικής και ολόκληρης της Βόρειας Εύβοιας, και τα αδικήματα του εμπρησμού εκ προθέσεως που προκάλεσε κίνδυνο σε πράγματα και σε ανθρώπους, της ηθικής αυτουργίας στους εμπρησμούς αυτούς της Βαρυμπόμπης και της Εύβοιας, καθώς επίσης και της παράβασης καθήκοντος διά της πρόληψης πυρκαγιών και της έγκαιρης κατάσβεσης αυτών”.

Τέλος να σημειωθεί, ότι ο κ. Ταουξής κοινοποιεί τη μηνυτήρια αναφορά του και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.