Κορωνοϊός: Σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ της Κρήτης – «Θα βιώσουμε ό,τι και η Ιταλία»

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κρήτη με την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού. Πλέον, τα νοσοκομεία του νησιού δέχονται ασφυκτική πίεση.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και συντονιστής των Μονάδων Κρήτης, Δημήτρης Γεωργόπουλος, η κατάσταση στις ΜΕΘ Covid-19 του νησιού είναι πλέον οριακή.

Μέσα στις επόμενες ημέρες οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κρήτης δεν θα διαθέτουν κρεβάτια για τη νοσηλεία τόσο κρουσμάτων covid, όσο και των άλλων περιστατικών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Γεωργακόπουλου.

«Πρέπει οι Κρητικοί να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Η κατάσταση θα εξελιχθεί δραματικά στο νησί το επόμενο διάστημα. Η Κρήτη θα ζήσει ότι βίωσε η Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας», δήλωσε την ΕΡΤ Ηρακλείου.

Σήμερα στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, τα 25 από τα 27 κρεβάτια που διαθέτει, είναι κατειλημμένα.

«Στα 14 νοσηλεύονται ασθενείς covid, ηλικίας 19 έως 84 ετών και τα υπόλοιπα 11 εξυπηρετούν άλλα περιστατικά. Είναι θέμα χρόνου να καλυφθούν τα 2 διαθέσιμα κρεβάτια. Όλοι οι ασθενείς covid που νοσηλεύουμε στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Εάν είχαν εμβολιαστεί σήμερα δεν θα βρίσκονταν στην ΜΕΘ.

»Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. Λυπάμαι που το λέω αλλά κάποιοι από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου μας δεν θα τα καταφέρουν. Και μεταξύ αυτών δεν είναι η 84χρονη η κατάσταση της οποίας εξελίσσεται καλά. Θα είναι μικρότεροι σε ηλικία», τονίζει ο κ. Γεωργόπουλος.

Το πρόβλημα της Κρήτης, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο δεν σχετίζεται με τον τουρισμό. Όπως επισημαίνει δεν ευθύνονται οι ξένοι τουρίστες για την αύξηση του αριθμού των νοσούντων από κορωνοϊό, αλλά οι Κρητικοί που από τη μια αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο και από την άλλη δεν προσέχουν στις κοινωνικές τους επαφές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει.

«Έχουμε περιπτώσεις σε χωριά, ιερείς εμποδίζουν τον κόσμο να εμβολιαστεί, δίχως να αντιλαμβάνονται το κακό που κάνουν. Κάποιοι από αυτούς καταλήγουν στα νοσοκομεία αφού νοσούν με κορωνοϊό» αναφέρει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, σε σύνολο 2.595 νέων κρουσμάτων, τα 440 εντοπίζονται στην Κρήτη, την ώρα που στην Αττική καταγράφονται 657 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη 217.