Οι επτά προτάσεις Τσίπρα για την επόμενη μέρα των πυρκαγιών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Για απαράγραπτες ευθύνες του πρωθυπουργού σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της επούλωσης των πληγών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε υπογράμμισε την ανάγκη συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει πρωτοβουλία και να επιμερίσει τις ευθύνες, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ” έχει ακέραια την ευθύνη”. Πάντως, εκλογές δεν ζήτησε ο κ. Τσίπρας ούτε και παραιτήσεις.

Παραλλήλως, “ξόρκισε” και την άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα καμμένα, απευθύνοντας μήνυμα εντός και εκτός συριζαικών τειχών.

Όπως ανέφερε: “Αν η κυβέρνηση συνεχίσει στην ίδια γραμμή της αβάσταχτης ελαφρότητας της επικοινωνίας, της αγνόησης των προτάσεων της αντιπολίτευσης, σε μια αφ’ υψηλού αντιμετώπιση, εμείς θα επιδιώξουμε αυτές τις προτάσεις και τις θέσεις να τις συζητήσουμε με τους επιστημονικούς φορείς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διότι αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή είναι η ευθύνη μας απέναντι στον τόπο και στον ελληνικό λαό. Μια ευθύνη που θα κληθούμε σύντομα να αναλάβουμε αν η Κυβέρνηση συνεχίσει με έναν επιδεικτικό τρόπο να απαξιώνει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τη δημοκρατική ανάγκη τούτες τις κρίσιμες ώρες να υπάρχει συλλογική διαβούλευση και κοινός σχεδιασμός”.

Η πρόταση 7 σημείων του ΣΥΡΙΖΑ

-Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).

-Να αποτραπεί κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

-Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.

Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

-Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

– Ένα Μόνιμο και διαρκές Επιτελείο Διοίκησης (με τη συμμετοχή όλων των επιχειρησιακών βραχιόνων, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, Λιμενικό, εθελοντικά σώματα, Δασική Υπηρεσία, Τεχνικές Υπηρεσίες και Διευθύνσεις του Υπ. Υποδομών) και με την εξουσιοδότηση να αξιοποιεί τις δυνατότητες, τα μέσα, το προσωπικό και την εμπειρία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στη διαχείριση εκτάκτων αναγκών και καταστάσεων.

– Την Κατάρτιση Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών προκειμένου να αποτελέσει τον Εθνικό Οδηγό και το πρότυπο για τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών στη χώρα, από το μικρότερο έως το υψηλότερο χωρικό επίπεδο.

Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

-Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

-Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.