Σκυλακάκης: Μέσα σε 10-15 μέρες οι πρώτες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε 10-15 ημέρες θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι ευθύνες τις κυβέρνησης σε μια καταστροφή είναι αντικειμενικές.

Μπορούσε να κάνεις ταχύτερα κάποια μεταρρύθμιση». Για την επόμενη μέρα τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, χαρακτηρίζοντας θετικό το γεγονός ότι υπάρχει διάθεση κοινής αντιμετώπισης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπογράμμισε αρχικά ότι οι φωτιές που μαίνονται στη χώρα είναι μια νέα μορφή πυρκαγιών που αποκαλούνται μέγα-φωτιές και έχουν αρχίσει να εμφανίζονται ήδη στη Μεσόγειο. Συμπλήρωσε, δε, ότι αυτές οι φωτιές θα μείνουν και μάλιστα θα χειροτερεύουν, καθώς είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής και δυστυχώς θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτές.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η αντιμετώπιση τους θα πρέπει να έχει συναινετικό χαρακτήρα και αυτό μαρτυρά η επιλογή του Σταύρου Μπένου από τον πρωθυπουργό. Πρόσθεσε ότι σε αυτό το κλίμα κινήθηκε χθες και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις δηλώσεις του.

Τα μέτρα για τους πυρόπληκτους

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τους πυρόπληκτους, είπε ότι οι προκαταβολές που θα δοθούν είναι ικανές για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα προβλήματα των πυρόπληκτων και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η στεγαστική συνδρομή και μια σειρά απαλλαγών, φορολογικών κ.ά.

Ο κ. Σκυλακάκης δεσμεύτηκε ότι οι πληγέντες θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται μέσα στο επόμενο δεκαήμερα ή δεκαπενθήμερο το αργότερο.

Άλλωστε, όπως είπε στη συνέχεια, πέραν της αρχικής αρωγής προς τους πυρόπληκτους τα χρήματα που δικαιούνται οι πληγέντες θα καταβληθούν σε τρεις φάσεις χωρίς καθυστερήσεις.

Ερωτηθείς για τα κατεστραμμένα επαγγελματικά κτήρια, είπε ότι θα αποζημιωθούν τόσο οι ενοικιαστές όσο και οι ιδιοκτήτες, αφού υπάρχει σχετική πρόβλεψη. Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι η απαλλαγή για τους υπόχρεους θα γίνεται αυτόματα από τη στιγμή που θα υποβάλλουν τις αιτήσεις για αποζημίωση στην ειδική πλατφόρμα, ενώ θα υπάρξουν και αναστολές εργασίας για το προσωπικό των επιχειρήσεων που επλήγησαν, με τη σχετική αποζημίωση.