Γώγος: Σε 20 μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία – Σύντομα στο 90% η μετάλλαξη Δέλτα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Ο ιός είναι παρών, ο αγώνας μας διαρκής, επίμονος και αναπροσαρμοζόμενος στα συνεχώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του ιού και της πανδημίας, τα οποία αυτή τη στιγμή φαίνονται προβληματικά σε παγκόσμιο επίπεδο, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος. Ο καθηγητής τόνισε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων προστασίας και σωστής χρήσης της μάσκας από όλους εμβολιασμένους και μη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός, την διενέργεια test και φυσικά τον άμεσο εμβολιασμό των πολιτών άνω των 12 ετών.

Αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου

Σχετική αύξηση παρουσιάζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια, με κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων τα 2942 κρούσματα, ενώ τις τελευταίες δύο ημέρες παρουσιάζεται περαιτέρω τάση αύξησης. Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια είναι στο 3,3%, με σημαντικές αυξομειώσεις, καθώς σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο είναι σημαντικά υψηλότερος.

Ο κ. Γώγος ανέφερε επίσης, ότι τα εισαγόμενα κρούσματα μέσω του τουρισμού, εξακολουθούν να αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνόλου, περίπου το 0,59%, πράγμα που οφείλεται, τόσο στον εμβολιασμό του ποσοστού τουριστών, όσο και στον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο που γίνεται. “Το στοίχημα του τουρισμού μέχρι στιγμής κερδίζεται”, είπε ο κ. Γώγος, εκφράζοντας την ελπίδα αυτό να συνεχιστεί.

Επικράτηση παραλλαγής Δέλτα

Όπως είπε ο καθηγητής, η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην διενέργεια test, τα οποία όπως είπε πρέπει να παραμείνουν στο οπλοστάσιο μας. Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί νόσο των νέων, αρχίζει όμως και μια μεταστροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ενώ σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι και η παρουσία του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Υπογράμμισε ότι οι νέοι θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας και κυρίως να ελέγχονται με test, τόσο πηγαίνοντας σε διακοπές, όσο και επιστρέφοντας.

Ο καθηγητής επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό των άνω των 12 ετών.

Αύξηση νοσηλειών

Σε είκοσι σχεδόν μέρες διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές και υπάρχει μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, πράγμα που σημαίνει μια μικρή επιβάρυνση στο ΕΣΥ. Η κάλυψη στις απλές κλίνες είναι 40%, ενώ στις ΜΕΘ 51%.

Τόνισε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από την διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για την μείωση της διασποράς, και απ’ ότι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι.

Από την άλλη, το Δέλτα στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό και οι εμβολιασμένοι θετικοί, παρότι είναι λίγοι, είναι σε ένα ποσοστό ικανοί να μεταδώσουν τον ιό.

Ο κ. Γώργος επισήμανε την ανάγκη συνεχούς τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, για την μείωση του ιού στην κοινότητα και την εμφάνιση νέων ίσως δυσκολότερων μεταλλάξεων και υπογράμμισε την σημασία του εμβολιασμού για να απαλλαγούμε από τον εφιάλτη της covid-19 σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Η αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων είναι στο χέρι μας είπε ο κ. Γώγος και χρειάζεται άμεσος εμβολιασμός και ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

Αναφέρθηκε στα τρία μεγάλα κύματα της πανδημίας τονίζοντας ότι υπάρχει ένας συνεχής αγώνας ανάμεσα στον ιό και την επιστημονική κοινότητα, με πολλές παραμέτρους, στις οποίες το βασικό οπλοστάσιο του ιού είναι οι μεταλλάξεις, ενώ παράλληλα το βασικό όπλο της επιστημονικής κοινότητας είναι η ταχεία παρασκευή ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα και τα θεσμικά όργανα, είναι η υπολειπόμενη διαθεσιμότητα των εμβολίων στις τρίτες χώρες, πράγμα που δεν πρέπει να υποτιμάμε, τόσο από την πλευρά της αλληλεγγύης, όσο και από την πλευρά της ολιστικής αντιμετώπισης της πανδημίας.