Πράσινο φως για τον διαγωνισμό που αφορά την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε φάση υλοποίησης οδεύει ο διαγωνισμός για τη υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση για τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου.
Πρόκειται για ένα έργο θα έχει κατασκευαστική διάρκεια 5 έτη και προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας η σύνδεση Περάματος-Σαλαμίνας θα πραγματοποιείται σε λιγότερο από 5 λεπτά.

Το έργο της υποθαλλάσιας ζεύξης Σαλαμίνας – Περάματος, που έχει μετρά καθυστέρηση από το 1992, αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ.Σήμερα με τα φέρι μποτ η σύνδεση Περάματος-Σαλαμίνας διαρκεί 15 με 20 λεπτά.

Η δημόσια διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, ενώ μετά την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προχωρήσουν τα προεπιλεγέντα σχήματα στην κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για τη συνέχεια του διαγωνισμού μέχρι τη συμβασιοποίηση του έργου.

Ο γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε πρόσφατα ότι “πρόκειται για ένα έργο δύσκολο, για το οποίο δούλεψαν συστηματικά οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, ένα έργο εξαιρετικά περίπλοκο, που έχει πραγματικά περάσει από ‘‘40 κύματα’’και μετά από πολλά χρόνια μπαίνει πλέον σε τροχιά υλοποίησης.