Κορωνοϊός: Τρομάζει τους ειδικούς η επιστροφή από τα νησιά – Ανησυχία για την πίεση στο ΕΣΥ

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Έντονο φόβο προκαλεί το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα.

Επιβαρυμένη συνεχίζει να είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκαλώντας ανησυχία ενόψει του φθινοπώρου, καθώς οι εκτιμήσεις -όχι μόνο για τα κρούσματα κορωνοϊού αλλά και την πίεση που θα δεχτεί το Σύστημα Υγείας- δεν είναι αισιόδοξες, στον απόηχο μάλιστα του θανάτου του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου στην Ελλάδα.

Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, για μία ακόμη ημέρα (σ.σ. τη Δευτέρα) καταγράφηκαν πάνω από 2.000 νέες μολύνσεις, ενώ εκείνο που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι η εικόνα που υπάρχει στα νησιά.

Αυτό που εγείρει -σε πρώτη φάση- έντονο φόβο είναι το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, εξ ου και οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.

Τα «κόκκινα νησιά»

Νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ήδη σε Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα.

Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, από τα 13.856 κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 1.968 (14,2%) εντοπίστηκαν στην Κρήτη και 2.006 (14,5%) στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Στο δε πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, την Τετάρτη, από τις 27 κλίνες ΜΕΘ, καλυμμένες ήταν οι 25. Στις 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19.

Επίσης, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου έγινε το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία, καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19.

«Ίσως μέτρα και σε άλλα νησιά»

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο» δήλωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».

Ο καθηγητής μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό και σε άλλα νησιά.

Αυτοδιαγνωστικό τεστ και απομόνωση

Για την αποτροπή μιας χειρότερης εξέλιξης στο επιδημιολογικό κομμάτι τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή όσων επιστρέφουν από τις διακοπές τους να τηρούν πιστά τις οδηγίες για διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ πριν μπουν στο πλοίο της επιστροφής, ειδικά όταν στο περιβάλλον τους υπάρχουν άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Όταν φθάσουν στη «βάση» τους, θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν για μία εβδομάδα τις επαφές τους και να κάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά τεστ, δύο και πέντε ημέρες μετά το ταξίδι του γυρισμού, και φυσικά να λαμβάνουν όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού, όπως είναι η αποφυγή συγχρωτισμού, η σωστή χρήση μάσκας, η υγιεινή των χεριών.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Θ. Βασιλακόπουλος, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «δυστυχώς δεν είναι όλοι εμβολιασμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή» και έκανε έκκληση να τηρούνται τα μέτρα και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Επεσήμανε, δε, ότι η αυξητική πορεία δεν μπορεί εύκολα να μεταστραφεί. «Έχουμε χάσει νέους ανθρώπους. Όλοι μας πρέπει να κατανοήσουμε ότι δε μπορούμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να ξεφαντώνουμε όπως θα θέλαμε αν δεν εμβολιαστούμε. Είναι στο χέρι μας να πάρουμε πίσω τις ζωές μας, αλλιώς δεν υπάρχει ασφαλείς τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας και θα πηγαίνουμε συνεχώς σε αυξημένο αριθμός κρουσμάτων».

Ανέφερε, επίσης, πως πέρσι χωρίς τα εμβόλια υπήρχε περισσότερος έλεγχος σε σχέση με φέτος που παρατηρείται χαλάρωση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, είμαστε στη μέση του καλοκαιριού, με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και έχουμε τόσα πολλά κρούσματα.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπράβελος, διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», προειδοποίησε: «Με την επιστροφή όλων αυτών που είναι σε τουριστικές περιοχές τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν 5.000 και 10.000 και να δείτε νούμερα διασωληνωμένων και θανάτων που δεν τα έχουμε δει μέχρι τώρα».