Πλακιωτάκης : “Το Λιμενικό έχει θωρακίσει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και της Ευρώπης”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

“Το Λιμενικό Σώμα είναι έτοιμο να υπερασπίσει τα σύνορα της πατρίδας μας, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα σενάρια αύξησης των μεταναστευτικών ροών από το Αφγανιστάν.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλακιωτάκης “υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος με επιχειρησιακά μέσα αλλά και προσωπικό και βέβαια την καθημερινή προσπάθεια των στελεχών μας, έχουν μειωθεί εντυπωσιακά οι μεταναστευτικές ροές τα τελευταία δύο χρόνια.

Το 2020 σε σχέση με το 2019 είχαμε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 85% ενώ μέχρι σήμερα, το 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, κατά 81%. Τα νούμερα σε απόλυτους αριθμούς είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά. Για παράδειγμα το 2019 οι παράνομες αφίξεις ήταν 65.000 το 2020 9.900 και μέχρι χθες ήταν 1.700 για το 2021”, ανέφερε.

Σχολιάζοντας το μείζον ζήτημα των φετικνών πυρκαγιών ο κ. Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι “είναι πολύ σημαντικό ότι στις πυρκαγιές που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή και σε πολύ μεγάλο βαθμό και της περιουσίες των πολιτών.

“Το σύστημα εκκενώσεων”, είπε, “λειτούργησε υποδειγματικά. Το Λιμενικό Σώμα”, συμπλήρωσε, “συνέβαλε ενεργά σε συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία απεγκλωβίζοντας περίπου 3.000 συμπατριώτες μας, αλλά και δημιούργησε το κατάλληλο κλίμα ασφάλειας στους πολίτες. Μην ξεχνάμε και τη συνδρομή των ιδιωτών με αρκετά ιδιωτικά σκάφη”, κατέληξε.