Στα επίπεδα του 2019 η ακτοπλοϊκή κίνηση του 2021

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Back to the future θυμίζει η φετινή ακτοπλοϊκή κίνηση η οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία επέστρεψε στα επίπεδα που είχε καταγράψει κατά την θερινή περίοδο του 2019 με τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα να οδηγούν την κούρσα της ανάκαμψης.

Την ίδια ώρα προορισμοί όπως η Νάξος, η Πάρος και η Πάτμος το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ξεπέρασαν σε αφίξεις τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019. Από το κάδρο απουσιάζει αυτή την φορά η Κρήτη με τους τουριστικούς πράκτορες να αποδίδουν το έλλειμμα αυτό στις πολλαπλές και άκρως ανταγωνιστικές σε κόστος αεροπορικές συνδέσεις που διαθέτει το νησί.

Σχεδόν όλες οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο δίνουν παρόμοια εικόνα. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο καταγράφεται μια υστέρηση στον ρυθμό των κρατήσεων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και αρκετές ακυρώσεις που αφορούν σε ομαδικές κρατήσεις για τον Σεπτέμβριο.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων, την αύξηση του κύκλου εργασιών συνοδεύει και μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων που επιβαρύνει σημαντικά τα λειτουργικά τους έξοδα. Επιπλέον, κατά την περσινή χρονιά εκτιμάται πως χάθηκε τζίρος της τάξεως των 300 εκατομμύριων ευρώ σε σχέση με το 2019, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές ζημίες, συχνά και σε λειτουργικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση έχει προσφέρει οικονομική στήριξη στις επιχειρήσεις του κλάδου, αν και χαμηλότερη από αυτή που οι ίδιες υπολογίζουν πως δικαιούνται, αλλά οι τρέχουσες οφειλές του Δημοσίου προς τις ακτοπλοϊκές από την εκτέλεση δημοσίων υπηρεσιών και από τα μέτρα στήριξης που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν αγγίξει πλέον τα 60 εκατομμύρια ευρώ.