Αγορά Handies: Πιέσεις στην Αμερική, άνοδος στις υπόλοιπες περιοχές

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη συνέχισε ανοδικά, καθώς η προσφορά χωρητικότητας παρέμεινε περιορισμένη. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια ανέβηκαν στα $ 35-36Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία στα $ 34-35Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 35-36Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος παρουσίασε βελτιώσεις, με αρκετά υπερατλαντικά φορτία. Αντιθέτως τα ταξίδια προς την Ασία διατηρήθηκαν στα ίδια νούμερα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 35-36Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 34,5-35,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στα $ 37-38Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 47-48Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αγορά στον Αμερικάνικο Κόλπο παρουσίασε τη συνήθη δραστηριότητα, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται και στην εικόνα της ναυλαγοράς, όπου στις περισσότερες διαδρομές παρατηρήθηκε στασιμότητα. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έμειναν στα $ 28,5-29,5Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 36,5-37,5Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα, αν και τα υπερατλαντικά φορτία ήταν μειωμένα. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 38-39Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 44-45Κ/ημέρα.

Στον Αραβικό Κόλπο και τη Δυτική Ινδία παρατηρείται άνοδος για ακόμα μία εβδομάδα, με τα πλοία να λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Στη νοτιοανατολική Ασία και την Άπω Ανατολή συνεχίστηκε η ίδια ανοδική πορεία των ναύλων με συνεχή ροή φορτίων. Έτσι οι πλοιοκτήτες μπορούσαν να βρουν εύκολα κάποια απασχόληση σε υψηλότερα νούμερα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή έκλεισαν στα $ 33,5-35Κ /ημέρα και για κυκλικά ταξίδια στο NOPAC στα $ 37-38Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 35-36Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 38,5-40Κ /ημέρα.

” and don’t forget to be safe and read our reports to pass time…”