«Φρούριο» τα σύνορα με την Τουρκία για την αποτροπή προσφύγων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση θωράκισης του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων, στη σκιά της ανησυχίας που προκαλεί μία νέα έξαρση του προσφυγικού προβλήματος μετά τις δραματικές εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Το Κέντρο Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, που βρίσκεται στο χωριό Χειμώνιο στον Έβρο βρίσκεται σε εγρήγορση, ενώ οι ελληνικές δυνάμεις που περιπολούν στα χερσαία σύνορα είναι έτοιμες να δείξουν την ίδια αποτελεσματικότητα που επέδειξαν στα τέλη Φεβρουαρίου και το Μάρτιο του 2020.

Στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας βρίσκονται και τα πληρώματα του Λιμενικού Σώματος που περιπολούν σε εικοσιτετράωρη βάση στο Αιγαίο.

«Ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες η κατασκευή του φράχτη μήκους περίπου 40 χλμ σε πολύ κρίσιμα σημεία των συνόρων μας -παρέβροια και όχι μόνο- ένα έργο που είναι αξιοθαύμαστο, που δημιουργεί δυνατότητες και προϋποθέσεις αποτροπής και ολοκληρώθηκε επίσης το ολοκληρωμένο αυτοματοποιημένο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων μας, το οποίο επισκεφθήκαμε σήμερα για πρώτη φορά και αρχίζει να λειτουργεί αυτές τις μέρες. Τεχνολογικά είναι εξαιρετικά εξελιγμένο, με μεγάλες δυνατότητες και αποτελεσματικότητα στην επιτήρηση των συνόρων» ανέφεραν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος που επισκέφθηκαν την Παρασκευή από κοινού τα σύνορα στον Έβρο.

Φράχτης, κάμερες, drones και αερόστατο

Το σχέδιο ενίσχυσης και περιφρούρησης των συνόρων μας περιλαμβάνει και τη δημιουργία φράχτη μήκους 40 χιλιομέτρων, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για οχυρωματικά έργα βελτίωσης σε 57, υφιστάμενα φυλάκια και παρατηρητήρια.

Αυξημένες περιπολίες, ενεργοποίηση όλων των τεχνικών μέσων και συνεχείς επιχείρησης αποτροπής εφαρμόζουν εδώ και λίγες μέρες όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στον Έβρο .

Τα μέτρα επιτήρησης περιλαμβάνουν και το αερόστατο, το οποίο ήδη άρχισε τις περιπολίες του πάνω από τον Έβρο.

Ταυτόχρονα, τοποθετούνται θερμικές κάμερες κατά μήκος του Έβρου και στο Αιγαίο και το, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και drones, με δυνατότητα επιτήρησης σε βάθος 10 χιλιομέτρων προς τα τουρκικά εδάφη.

Αναμένεται επίσης να γίνει άμεση πρόσληψη 250 συνοροφυλάκων 8μηνης απασχόλησης προκειμένου να ενισχυθεί η συνοριακή φύλαξη και η επιτήρηση του Έβρου, όπως αποφάσισε πρόσφατα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σε καθεστώς αυξημένης επιφυλακής βρίσκονται και οι δυνάμεις στη Λέσβο, Χίο και Σάμο, νησιά τα οποία βρέθηκαν στο πέρασμα των μεγάλων προσφυγικών κυμάτων από το 2015 και μετά. Το Λιμενικό Σώμα επιτηρεί σε 24ωρη βάση τον θαλάσσιο χώρο με θερμικές κάμερες και σε συνεχή επικοινωνία με τα παρατηρητήρια.

Οι δυνάμεις επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο αναμένεται να ενισχυθούν το προσεχές διάστημα με μετακίνηση συνοροφυλάκων από την ηπειρωτική χώρα.

Κλειστά τα σύνορα σε ροές από το Αφγανιστάν

Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό συζητήθηκε στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) που έλαβε χώρα στις αρχές της εβδομάδας.

Στην Αθήνα η κυβέρνηση στέλνει ο μήνυμα ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ερμητικά κλειστά για «πιθανές παράτυπες ροές από το Αφγανιστάν».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε ξανά εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ζήσαμε το 2015 ή να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας μάλιστα ότι ούτε η Τουρκία επιθυμεί ροές προς το έδαφός της.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές η θέση της Ελλάδας αναφορικά με τη διαχείριση τυχόν προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν είναι ξεκάθαρη, στον απόηχο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός τόνισε -και υπήρξε συναντίληψη με την τουρκική πλευρά- ότι πρέπει να στηριχθούν κράτη που βρίσκονται κοντά στο Αφγανιστάν ώστε να φιλοξενήσουν όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα, για να παραμείνουν σε μικρή απόσταση από τις εστίες τους.

Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καταστήσει σαφές ότι οι δύο χώρες δεν θα γίνουν αποθήκες προσφύγων. Ειδικά η Ελλάδα έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της ΕΕ και η φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, καθώς και το νομικό υπόβαθρο για τη διαχείριση αιτημάτων ασύλου είναι σαφώς διαφορετικά σε σχέση με την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 2015-2016.