Γώγος: “Οι 4 λόγοι για να εμβολιαστούμε”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Την ανάγκη εμβολιασμού καθώς η μετάλλαξη Delta είναι πολύ μεταδοτική επισήμανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαραλάμπος Γώγος.

«Είμαστε μια φάση που δεν είναι καλή επιδημιολογικά. Το στέλεχος Δέλτα έχει μεγάλη διασπορά, επομένως έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Δυστυχώς υπάρχει η ανάγκη λήψης μέτρων. Το καλοκαίρι που ξεκινήσαμε ήμασταν χαλαρά, υπήρχε αισιοδοξία» δήλωσε στο Mega.

Σύμφωνα με τον καθηγητή το τοπίο έχει αλλάξει με τον εμβολιασμό. «Έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τον εμβολιασμό. Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, έξι εκατομμύρια ανθρώπους, και την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι. Επομένως, υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και μία δυνατότητα προστασίας του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. Άρα προσπαθεί κανείς να ισορροπήσει στην ανάγκη κάποιων μέτρων και στην συνεχή δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας. Αυτό οδηγεί στο να προστατευτούν κάποιοι χώροι από την παρουσία ανεμβολίαστων» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γώγο υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να εμβολιαστεί ο κόσμος:

Η προστασία της ατομικής υγείας, σε ποσοστό 90%
Η προστασία της δημόσιας υγείας.
Η προστασία του ΕΣΥ
Η προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας. «Πέρυσι τέτοια εποχή έκλειναν δραστηριότητες» είπε ο καθηγητής, ενώ σημείωσε πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν.

Σχετικά με τη χρήση μάσκας είπε ότι «με αυτή τη διασπορά, αυτή την εμβολιαστική κάλυψη, το τείχος ανοσίας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την αφαίρεσή της, είναι αναγκαία και προστατευτική». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελέγχου των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, κάνοντας λόγο για στοίχημα. «Όλα τα μέτρα για να πετύχουν πρέπει να συνδυαστούν με σωστή επιτήρηση και έλεγχο» ανέφερε.