Μητσοτάκης: “Κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα – Δεν έλειψαν τα λάθη”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στις καταστροφικές πυρκαγιές και στα μέτρα αποκατάστασης, αναφέρθηκε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε προκαταβολικά «να καταφέρουμε να απαντήσουμε με ειλικρίνεια» στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες και η αντιπολίτευση, «να καταλήξουμε σε κάποιους άξονες συμφωνίας» για το πώς θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και στο εξής το πρόβλημα των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής.

Όσα καλούμαστε να αναστήσουμε, θα τα αναστήσουμε» τόνισε εισαγωγικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την προσδοκία του η σημερινή συζήτηση να διαφέρει, γιατί το θέμα της είναι ένα πρόβλημα παγκοσμίων διαστάσεων και με κοινό ζητούμενο τις απαντήσεις σε τέσσερα ερωτήματα:

«Πρώτον, είχαμε προετοιμαστεί όπως έπρεπε; Δεύτερον, τι πήγε καλά και τι πήγε λάθος; Τρίτον, πώς θα στηριχθούν οι πληγέντες; Και τέταρτον, με ποιους τρόπους θα αντιμετωπίσουμε μεσομακροπρόθεσμα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης;».

«Πόσο είχαμε προετοιμαστεί; Εδώ η εικόνα είναι αρκετά σαφής, με τα θετικά και αρνητικά της. Σε μια πύρινη επίθεση που η χώρα είχε να βιώσει πολλά χρόνια, κατορθώσαμε να μη θρηνήσουμε θύματα, αν και χάσαμε τον Βασίλη, έναν ηρωικό εθελοντή» ανέφερε. Όπως συμπλήρωσε, «καταστράφηκαν περιουσίες κι ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής, που φέτος συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα».

Όπως είπε, «αυτός ο παρατεταμένος καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες. Ακριβώς γι’ αυτό, και επειδή είχαμε προνοήσει να επενδύσουμε στην Πολιτική Προστασία, τη μετατρέψαμε εκ θεμελίων σε μια αξιόμαχη κρατική οντότητα.

Όσοι αμφιβάλλουν γι’ αυτό, ας προσπαθήσουν να θυμηθούν το όνομα και το έργο του προκατόχου του κ. Χαρδαλιά – εγώ δεν το θυμάμαι. Ενεργοποιήθηκε το 112, κάτι που αποτελούσε προσωπική μου δέσμευση. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η Πυροσβεστική ενισχύθηκε με οχήματα και με εναέρια μέσα, συγκεκριμένα με 74» επισήμανε.

Όπως σημείωσε, φέτος τις πρώτες μέρες του Αυγούστου οι πυρκαγιές στη χώρα ήταν 1.279, σχεδόν 60 την ημέρα, πολλές ήταν προϊόν εμπρησμού. Πολλές είχαν και διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το εξηγεί αυτό και η ΕΜΥ, είχαν εσωτερικούς στρόβιλους που τις εξάπλωναν, δεν έσβηναν ούτε με το νερό των αροσκαφών.

-Το μεγάλο πρόβλημα ξεκίνησε από την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, όταν και χρειάστηκε να επιστρέψουν εναέρια από την Εύβοια. Η εμπειρία έδειξε ότι όσους καθαρισμούς και αν κάνεις, όσα εναέρια μέσα και αν έχεις, είναι δύσκολο να την ελέγξεις, αν σου ξεφύγει

-Κενά αναδείχθηκαν και στον τομέα της πρόληψης. Διατέθηκαν 51 εκατ. ευρώ σε δήμους και δασαρχεία, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ για διανοίξεις αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμούς

-Δασαρχεία και δασικές υπηρεσίες υπάγονταν σε διαφορετικούς προϊστάμενους. Υπάγουμε τα δασαρχεία στο υπουργείο Περιβάλλοντος έτσι ώστε να υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο για τη δασική πολιτική. Πρόκειται για μια σημαντική διαρθρωτική μεταρρύθμιση

-Χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα, θα επενδύσουμε σε καινούρια αεροσκάφη, θα προχωρήσουμε στη σύσταση μιας ειδικής μονάδας που θα μπορεί να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση. Οι ελληνικές δυνάμεις να πλαισιωθούν από ξένες πυροσβεστικές δυνάμεις τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού
«Τα δάση θα αναγεννηθούν – Έχουν αρχίσει τα αντιπλημμυρικά έργα»

-Τα δάση μας θα αναγεννηθούν. Τεχνική αναδάσωση θα γίνει όπως μας υποδείξουν οι ειδικοί

-Η δημόσια συγνώμη μου ήταν μια προσωπική ηθική πράξη, αλλά και μια πολιτική ενέργεια με μήνυμα, με κάλεσμα για δράση

-Λίγα 24ωρα μετά τις πυρκαγιές, έχουμε αρχίσει να επουλώνουμε τις πληγές μας. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Κατατέθηκαν 1.735 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ σε αποζημειώσεις. Ποτέ παλιότερα το ελληνικό κράτος δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα

-Παντού έχουν αρχίσει αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα