Τσίπρας προς Μητσοτάκη: “Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς”

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Eυθύνες στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που συντελέστηκε στη χώρα επέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας προκλητική την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επί της ουσίας πήρε πίσω, όπως είπε, την ψεύτικη συγνώμη που ζήτησε από τους πολίτες.

«Ήταν προκλητικό επί 55 λεπτά σ’ αυτό το βήμα ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση, την τοποθέτηση και το ύφος του να δείχνει ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα. Προκαλεί θλίψη για μια ακόμη φορά, μπροστά σε μια τραγωδία που όλους μας έχει συνταράξει, έχει επιλέξει την πεπατημένη της επικοινωνίας, της συγκάλυψης, της υποκρισίας, της απόσεισης, και της μετάθεσης των βαρύτατων ευθυνών του», είπε ανεβαίνοντας στο βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε:

«Μας ζήτησε να του υποδείξουμε πού έγινε το λάθος κι έτσι πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον ελληνικό λαό τις ώρες της καταστροφής. Αν ο πρωθυπουργός της χώρας μετά από 15 μέρες έρχεται στο βήμα της Βουλής και αναρωτιέται αν έγινε κάποιο λάθος και μας ζητά να του το υποδείξουμε, τότε γιατί ζήτησε συγγνώμη;».

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι όταν ήταν η ΝΔ στην αξιωματική αντιπολίτευση, στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, μετέτρεψε τον πόνο σε εργαλείο και σημείωσε πως με τη σημερινή του στάση έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τίποτα από όσα έγιναν.

Kάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει το αλαζονικό ύφος και όπως είπε: «Δεν έρχεστε εδώ ως κατήγορος, αλλά ως απολογούμενος για τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στη χώρα τα τελευταία χρόνια», είπε και ζήτησε να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ που εκπονήθηκε μετά το Μάτι, στο οποίο αναφέρθηκε και ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη, ότι είναι ανάγκη το πένθος, η απελπισία, ο θυμός, να γίνουν δύναμη ελπίδας, αναγέννησης, ανοικοδόμησης και επανεκκίνησης.

“Δώσατε εξετάσεις και αποτύχατε παταγωδώς”, είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι η ανασφάλεια και ο φόβος κυριαρχούν στους πολίτες, καθώς κανένας πρωθυπουργός δεν έκανε τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση του κόμματος του για θεσμοθέτηση εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για όσο χρόνο χρειαστεί στους πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφους, ρητινοπαραγωγούς, ελαιοπαραγωγούς στην Εύβοια, Ηλεία και Μάνη αλλά και σε όποια άλλη περιοχή επλήγη από τις πυρκαγιές. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει 400 ευρώ για κάθε νοικοκυριό και 200 ευρώ για το πρώτο μέλος, συν 100 ευρώ για κάθε τέκνο, σε μηνιαία βάση

«Προκαλεί φόβο ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν στερείται μόνο της ικανότητας να διοικεί, αλλά στερείται και της στοιχειώδους ικανότητας να αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει. Ένας πρωθυπουργός που την ώρα μιας τραγωδίας αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο και την αγωνία των άλλων. Ακόμα κι εκείνων που τον εμπιστεύτηκαν. Και γελάει, στο βήμα αλλά και στη συνέντευξη τύπου», είπε και διερωτήθηκε που ήταν το πανάκριβο επιτελικό κράτος; «Εσείς δεν είστε ο αυτουργός του πανάκριβου επιτελικού κράτους, που το διαφημίσατε ως την επιτομή της σύγχρονης διοίκησης; Πού ήταν αυτό το κράτος τις μέρες της φωτιάς; Όταν η απελπισία και η οργή έφτασαν μέχρι το τελευταίο σπίτι;».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «μια σοβαρή και σύγχρονη πολιτεία, δεν κυνηγάει τις φωτιές. Τις προλαμβάνει. Δεν περιμένει μοιρολατρικά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Τις αντιμετωπίζει. Δεν αναμένει την επόμενη μεγάλη καταστροφή για να θυμίσει την προηγούμενη. Διδάσκεται και ενεργεί για την αποτροπή της».

Παράλληλα, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση γιατί όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας πάγωσε ή ανέστειλε προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες και σταμάτησε -όπως είπε- το κοινωφελές πρόγραμμα δασοπροστασίας των 5066 εργαζομένων το φθινόπωρο του 2019.