Σήμερα η 3η καταβολή αποζημιώσεων σε 1.365 πυρόπληκτους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Στην τρίτη καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους Κρατικής Αρωγής προχωρά σήμερα 27 Αυγούστου, το Υπουργείο Οικονομικών, συνεπές, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ως προς το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κυβέρνηση, και με γνώμονα την ταχύτερη δυνατή αποζημίωση και στήριξη των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές συμπατριωτών μας.

Ειδικότερα, πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς:

548 δικαιούχων, ποσό 3.028.660,53 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής.
399 δικαιούχων, ποσό 1.181.057,55 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής.
882 δικαιούχων, ποσό 2.052.000,00 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις.

Έτσι, το συνολικό ποσό το οποίο καταβάλλεται σήμερα ανέρχεται στα 6.261.718,08 ευρώ και αφορά 1.365 μοναδιαίους Α.Φ.Μ.

Ήδη, σημειώνεται στην ανακοίνωση, μέσα σε μόλις 8 ημέρες από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για Κρατική Αρωγή στις πυρόπληκτες περιοχές (arogi.gov.gr), έχουν διατεθεί συνολικά 16.713.851,06 ευρώ στους πρώτους 3.107 πολίτες (μοναδιαίοι Α.Φ.Μ.), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Η επεξεργασία των αιτήσεων και των στοιχείων που υποβάλλονται συνεχίζεται και η επόμενη πληρωμή θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, την προσεχή Τρίτη.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2021.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν θέσει ως προτεραιότητα την άμεση και γενναία στήριξη των πληττόμενων περιοχών με στόχο την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή ανασυγκρότησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι ενεργοποιεί με εντατικούς ρυθμούς τις διαδικασίες άμεσης προώθησης των μέτρων κρατικής αρωγής προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων και λοιπών πληττόμενων περιουσιακών στοιχείων.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η οποία είχε προγραμματιστεί αρχικώς, για την Δευτέρα 23 Αυγούστου, αλλά αναβλήθηκε, μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή του Μαρμαρίου της Π.Ε. Εύβοιας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αντικείμενο της συνάντησης ήταν φυσικά η τεράστια οικολογική, όσο και οικονομική καταστροφή της βόρειας Εύβοιας και η αντιμετώπιση των πολλαπλών και δυσβάσταχτων επιπτώσεων της σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Διαπιστώθηκε ότι προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εκταμιεύσεις αποζημιώσεων, ενώ έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ όλες οι σχετικές αποφάσεις που αφορούν αναστολές και απαλλαγές υποχρεώσεων, στην κατεύθυνση της ανακούφισης και εν συνεχεία της οικονομικής στήριξης των πληγέντων.

Ενδεικτικά, σημειώνεται στην ανακοίνωση, ως σήμερα έχουν υποβληθεί 3.151 αιτήσεις για αρωγή, μέχρι στιγμής έχουν ήδη καταβληθεί αποζημιώσεις σε 1.742 δικαιούχους, ενώ έχει προγραμματιστεί για σήμερα η τρίτη κατά σειρά δόση πληρωμών.

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ανάγκη και πρέπει:

Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή καταβολής αποζημιώσεων.
Να ενισχυθεί χρηματοδοτικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.
Να δημιουργηθεί μηχανισμός αποκατάστασης απολεσθέντος εισοδήματος, ο οποίος θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση επιχειρήσεων από τις πληγείσες περιοχές.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν και η επιβεβαίωση ότι μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη από το τραπεζικό σύστημα οι αποφάσεις που αφορούν ρυθμίσεις δανείων κλπ. Προς τούτο, υπήρξε επαφή και συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε ότι «Διαπιστώσαμε ότι προχωρά απρόσκοπτα η καταβολή αποζημιώσεων και αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Παράλληλα, τονίσαμε την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης.

Καταθέσαμε επίσης την πρόταση μας για τη δημιουργία μηχανισμού αποκατάστασης απολεσθέντος εισοδήματος. Ένας μηχανισμός, που θα εξασφαλίσει την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων, όχι μόνο όσων υπέστησαν υλική καταστροφή, αλλά συνολικά όσων αναμένεται να βιώσουν την μείωση των εσόδων τους.

Δουλεύουμε συντονισμένα και μεθοδικά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία για να επουλώσουμε τις πληγές της βόρειας Εύβοιας. Διεκδικούμε και δεν εφησυχάζουμε, μέχρι να ξανασταθούμε στα πόδια μας».