Δημοσκόπηση GPO: «Εγκαύματα» στην κυβέρνηση προκαλούν οι μεγάλες πυρκαγιές και η διαχείριση τους

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Άκρως αποκαλυπτική είναι η νέα πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO, που καταγράφει τα πρώτα «πλήγματα» στην κυβέρνηση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού.

Μετά από ένα «θερμό» καλοκαίρι, όπου τα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο ανέδειξαν τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού κράτους, η δημοσκόπηση της GPO έρχεται να αποκαλύψει πως έχουν επηρεάσει αυτά τα γεγονότα την ελληνική κοινή γνώμη.

Πρόθεση ψήφου

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που καταγράφεται πλέον στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Αν και οι κυβερνητικές απώλειες, είναι ευδιάκριτες (της τάξης του 2%), ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη. Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Ειδικότερα, αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε Βουλευτικές εκλογές οι πολίτες θα ψήφιζαν:

  • ΝΔ: 34,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 24,4%
  • ΚΙΝΑΛ: 6,4%
  • KKE: 6%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,1%
  • ΜέΡΑ25: 3%
  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: 1,5%
  • ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2%
  • ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ / ΔΕΝ ΞΕΡΩ: 10,3%

Αναφορικά με τους πολιτικούς αρχηγούς τώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.

Πυρκαγιές – Ανασχηματισμός – Πανδημία

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) πιστεύει πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (63,6%) αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Φορείς και υπηρεσίες

Εκτός όμως από τις ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες στον πρωθυπουργού, στο επίκεντρο τοποθετούν αναπόφευκτα και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Το 54,7% προκρίνει την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ανάμεσά τους και το 28,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (76,5 έναντι 22,5%) λένε με τη βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να κινηθεί αποτελεσματικότερα στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειονότητα (67,6%) επικροτεί την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των περιοχών που απειλήθηκαν, ενώ το 59,4% κρίνει τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων θετικά. Η επιλογή του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κρίνετε θετικά από το 40,5% των πολιτών, έναντι του 29,5% που το βλέπει αρνητικά.