«Κοκτέιλ» ασφαλιστικών υποχρεώσεων – Οι επιβαρύνσεις του Αυγούστου και τα ειδοποιητήρια του Σεπτεμβρίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Σε δεινή θέση βρίσκονται, όσο περνούν οι μήνες και η χώρα απομακρύνεται από το lockdown της περασμένης άνοιξης, δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτοί ασφαλισμένοι. Αιτία οι καταβολές ασφαλιστικών εισφορών, που αφενός συσσωρεύονται, αφετέρου προστίθενται διαρκώς και καινούργιες! Την ίδια στιγμή το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μπαίνει δυναμικά στο φθινόπωρο, με μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων ασφάλισης για περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί χρέος, που μάλιστα έχει καταστεί και ληξιπρόθεσμο. Μοναδικές εξαιρέσεις θα είναι πάλι όσοι ασφαλισμένοι εξαιρούνται λόγω Covid-19, αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται πυρόπληκτοι, από τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν αρκετές περιοχές της Ελλάδας (Εύβοια, Β. Αττική, Ηλεία, Αρκαδία, Φωκίδα, Φθιώτιδα) εντός του καλοκαιριού.

Τα ασφαλιστικά «βάρη» για τους περίπου 1,1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «τριπλά» έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Σε πρώτη φάση είναι η εμπρόθεσμη εξόφληση των εισφορών του Ιουλίου, με βάση τα ειδοποιητήρια που αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια όμως για 200.000 μη μισθωτούς υπάρχει το πρόσθετο «εμπόδιο» της καταβολής της α’ δόσης από την εκκαθάριση των εισφορών του 2020 για περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης. Μάλιστα, εντοπίστηκαν περίπου 5.000 λάθη στη διαδικασία, με τους υπόχρεους να πρέπει να σπεύσουν να διορθώσουν τα σφάλματα του συστήματος και να καταβάλουν τις σωστές ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούν.

Την ίδια στιγμή όμως, άλλοι τόσοι ασφαλισμένοι καλούνται πάλι έως τα τέλη του μήνα να καταβάλουν την γ’ δόση από την εκκαθάριση των εισφορών του 2019, που επίσης εκκρεμεί! Πρόκειται για μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους, αλλά λόγω καραντίνας μεταφέρθηκε κατά ένα εξάμηνο η έναρξή της. Τώρα, ολοκληρώνεται η τρίτη από τις πέντε δόσεις που έχουν προκύψει για να εξοφληθεί και αυτή η παλαιότερη οφειλή. Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές του 2019 ήταν οι τελευταίες που υπολογίστηκαν σύμφωνα με το εισόδημα του κάθε ασφαλισμένου και όχι με βάση τις ασφαλιστικές κλάσεις που τέθηκαν σε ισχύ έναν χρόνο αργότερα.

Σε όλα τα παραπάνω, έρχεται και η προσθήκη του ΚΕΑΟ, με την έναρξη αποστολής ειδοποιητηρίων σε όσους οφειλέτες έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμο χρέος προς την Κοινωνική Ασφάλιση, για να ολοκληρωθεί το ασφυκτικό πλαίσιο που πρέπει να διαχειριστούν οι μη μισθωτοί. Η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί εντός Σεπτεμβρίου, για να δοθεί το απαιτούμενο 20ήμερο σε όσους επιθυμούν να εξοφλήσουν το χρέος τους ή να ενταχθούν σε κάποια ρύθμιση οφειλών, καταβάλλοντας και την πρώτη δόση που θα προκύψει. Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία ενεργοποίησης των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης θα βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ…

Μοναδικές εξαιρέσεις από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι όσοι ασφαλισμένοι βρίσκονται σε ΚΑΔ που εξαιρείται λόγω κορωνοϊού, ή όσοι προέρχονται από τις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας. Εκεί έχουν δοθεί παρατάσεις που φτάνουν έως το τέλος της χρονιάς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας περιμένουν ότι από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά το πεδίο θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικό, αφού θα προστεθούν και όλα αυτά τα συσσωρευμένα χρέη, λόγω Covid-19 και πυρκαγιών, που θα ενταχθούν σε ρύθμιση 12-24 δόσεων. Μαζί όμως με τις τρέχουσες εισφορές θα δημιουργήσουν ένα ακόμα πιεστικό πεδίο για δεκάδες χιλιάδες μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Πηγή: Ναυτεμπορική