Εθνικό πένθος για τον Μίκη Θεοδωράκη – Την Πέμπτη η κηδεία του

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Σε τριήμερο πένθος η χώρα από το μεσημέρι της Τρίτης, μεσίστιες οι σημαίες κυματίζουν για τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ από την Τρίτη η σωρός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη θα τελεστεί από τη Μητρόπολη της Αθήνας στις 3:00 το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης. Οι λεπτομέρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Είτε θα γίνει είτε στο Γαλατά Χανίων όπως είχε ζητήσει ο ίδιος, είτε στο Βραχάτι Κορινθίας, μετά από πομπή, όπως φέρεται να σκέφτεται η κόρη του Μαργαρίτα, προκειμένου να είναι κοντά και να τον επισκέπτεται η ίδια και η μητέρα της, η 94χρονη Μυρτώ Αλτίνογλου.

Ωστόσο υπάρχει και η σκέψη η ταφή να τελεστεί στο Βραχάτι και σε τρία χρόνια να γίνει εκταφή, ώστε να ταφεί οριστικά στα Χανιά.

Η είδηση του θανάτου σκόρπισε θλίψη σε όλο τον κόσμο, με τα διεθνή Μεσα ενημέρωσης να έχουν τον θάνατο του Μίκη πρώτη είδηση. Το Reuters έγραψε ότι «ο συνθέτης του «Ζορμπά» πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών, αναφερόμενο στον «πανύψηλο άνδρα με τα πυκνά κυματιστά μαλλιά που είχε λαχτάρα για μία προοδευτική, δημοκρατική εκδοχή του κομμουνισμού».

Οι «The New York Times» είχαν τίτλο «πέθανε στα 96 του ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αγωνιστής», σημειώνοντας ιδιαίτερα τον αγώνα κατά της Χούντας «που τον φυλάκισε και τον εξόρισε ως επαναστάτη». «Στο καλό, Μίκη…» γράφει η DW

Πολιτικοί, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη, τον μύθο του ελληνικού τραγουδιού, ο οποίος έζησε μια ζωή γεμάτη μελωδίες και αγώνες.