Χαμηλότερες θερμοκρασίες στην Αγορά των Handies

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Ιάκωβος (Jack) Αρχοντάκης
Commercial Manager TMC MARITIME CO.

Φώτιος –Ευάγγελος Καρλής
Market Analyst

Ως προς την αγορά των Handies, η Ευρώπη ήταν ήσυχη χωρίς ιδιαίτερη δράση. Έτσι οι ναύλοι υποχώρησαν, όμως η μειωμένη προσφερόμενη χωρητικότητα συγκράτησε την πτώση. Οι ναύλοι για τα μεγαλύτερα πλοία της κατηγορίας, για κυκλικά ταξίδια διατηρήθηκαν στα $ 33-34Κ/ημέρα, προς τη Μεσόγειο με Scrap φορτία ανέβηκαν στα $ 32,5-33,5Κ/ημέρα και για τα Υπερατλαντικά ταξίδια στα $ 33,5-34,5Κ /ημέρα.

Η Μεσόγειος παρουσίασε σημάδια κόπωσης. Οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα στην εβδομάδα έγιναν σε χαμηλότερα επίπεδα από την προηγούμενη. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων (άνω των 36Κ τόνων DWT) για ταξίδια μέσα στη Μεσόγειο κινήθηκαν στα $ 32-33Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την Ευρώπη στα $ 32,5-33,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale), προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 33,5-34,5Κ/ημέρα (παράδοση στο Canakkale) και προς την Ασία στα $ 42-43 Κ/ημέρα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην αγορά του Αμερικάνικου Κόλπου ο τυφώνας IDA, εμπόδισε την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Μάλιστα αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές στις χερσαίες εγκαταστάσεις των φορτωτών. Ενδεικτικά, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για ταξίδια προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μειώθηκαν στα $ 22-23Κ /ημέρα και στην Ασία στα $ 32-33Κ /ημέρα.

Η αγορά της ECSA παρουσίασε καλύτερη εικόνα από τον αμερικανικό κόλπο, με αρκετά παράκτια φορτία. Όμως η κακή εικόνα του βορρά οδήγησε πολλούς πλοιοκτήτες να μετακινηθούν νοτιότερα δημιουργώντας πίεση και πτώση στους ναύλους. Έτσι, οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων από την περιοχή της ECSA για τα Υπερατλαντικά ταξίδια (Ευρώπη –Μεσόγειο) κινήθηκαν στα $ 34-35Κ/ημέρα και προς την Ασία στα $ 44-45Κ/ημέρα.

Η αγορά στην Ασία ήταν υποτονική. Ο αραβικός κόλπος και η Δυτική Ινδία παρέμειναν στα ίδια επίπεδα, κυρίως λόγω της πολύ καλής πορείας της προηγούμενης περιόδου. Ανατολικότερα, νοτιοανατολική Ασία και Άπω Ανατολή εμφάνισαν διορθώσεις προς τα κάτω με τον όγκο των φορτίων να είναι χαμηλός. Υπάρχει αισιοδοξία ότι στο 2ο μισό του μήνα θα βελτιωθεί η εικόνα. Οι ναύλοι των μεγαλύτερων πλοίων της κατηγορίας για κυκλικά ταξίδια στην Άπω Ανατολή και στο NOPAC έκλειναν στα $ 32-33Κ /ημέρα, από τη Ν.Α. Ασία προς Κίνα στα $ 37-38,5Κ /ημέρα και από τη Δυτ. Ινδία προς την Κίνα στα $ 39-40Κ /ημέρα.

” and don’t forget to be safe and read our reports to pass time…”