Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει στις 14 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα – Ποιους αφορά, ποιοι ακολουθούν

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις τρεις κατηγορίες πληθυσμού που καλούνται να κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου του κορωνοϊού διευκρίνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ αποκάλυψε και ποιες ομάδες θα ακολουθήσουν.

Όπως ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας, η τρίτη δόση θα παρασχεθεί κατά προτεραιότητα σε άτομα που δεν ανταποκρίθηκαν λόγω μειωμένης ανοσιακής λειτουργίας στον πρώτο εμβολιασμό, σε άτομα που τα αντισώματα έχουν μειωθεί λόγω παρέλευσης μακρού χρόνου από ηλικία εμβολιασμού.

Επίσης, η επιτροπή έχει γνωμοδοτήσει για την τρίτη δόση σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω νοσημάτων που δεν οικοδομούν ανοσία. Στην ομάδα αυτή ανήκουν:

  • Μεταμοσχευμένοι
  • Άτομα με καρκίνο
  • Νεφροπαθείς σε αιμοκάθαρση
  • Άτομα με άλλα χρόνια σοβαρά προβλήματα ή νοσήματα σε ειδική θεραπεία που μειώνει τη νοσιακή αντίδραση και καθιστά τα άτομα ευάλωτα.

Μάλιστα, η πλατφόρμα για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου σε 285.000 ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Ποιοι θα ακολουθήσουν

Η επιτροπή μελετά και έχει καταλήξει στις ομάδες ατόμων που θα ακολουθήσουν και αυτά είναι άτομα που διαμένουν σε διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, αξιολογούνται επίσης τα δεδομένα για τη συνέχιση της κατάταξης των ομάδων που θα ακολουθήσουν για την τρίτη δόση λόγω αυξημένης έκθεσης ή υποκείμενων νοσημάτων.
Εμβολιασμοί παιδιών και εγκύων

Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, με αφορμή τους εμβολιασμούς των παιδιών και εφήβων άνω των 12 ετών, παρατηρείται ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα ανεμβολίαστα παιδιά, πριν ακόμη ανοίξουν τα σχολεία.

Σύμφωνα με την ίδια, αναφορικά με τον προβληματισμό για εμβολιασμό των παιδιών και αν αυτός γίνεται για την προστασία των ενήλικων, δεν ισχύει και το εμβόλιο χορηγείται στα παιδιά:

  • Για την ατομική τους προστασία
  • Θωράκιση των παιδιών για σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • Μείωση της διασποράς ώστε να προστατευθούν τα ευάλωτα άτομα
  • Μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας νέων μεταλλάξεων

Παράλληλα, η κ. Θεοδωρίδου έστειλε μήνυμα για την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων και αναφέρθηκε σε σχετικές μελέτες που αναδεικνύουν την ασφάλεια των εμβολίων κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τόνισε ότι έχουν δημοσιευθεί τέσσερις μεγάλες μελέτες για την ασφάλεια του εμβολιασμού κατά την εγκυμοσύνη. Ειδικά η τελευταία της 11ης Αυγούστου του CDC, αφορά 2.500 εγκύους και εστιάζεται στις πρώτες 20 εβδομάδες κύησης. Το συμπέρασμά της ήταν ότι και σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες ο εμβολιασμός ήταν εξίσου ασφαλής, ενώ ο φόβος εκβολής είναι ίδιος για εμβολιασμένες και μη.

Υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιάζονται οι έγκυες καθόλη τη διάρκεια της κύησης, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περιορισμός σε σχέση με τον εμβολιασμό για τη διαδικασία αναπαραγωγής.