Πρωτοκαθεδρία των ασιατικών χωρών Ν. Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας στη ναυπήγηση πλοίων

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Διατηρείται η πρωτοκαθεδρία των νοτιοκορεατικών ναυπηγείων στην επίτευξη νέων συμφωνιών παραγγελιών, όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Σύμφωνα με το ναυλομεσιτικό οίκο Clarksons, τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας, με οδηγό τη Hyundai Heavy Industries, έκλεισαν συμφωνίες για την κατασκευή πλοίων χωρητικότητας 780.000 CGTs (compensated gross tons) τον Αύγουστο.

Οι συνολικές παραγγελίες ανήλθαν στα 1,37 εκατ. CGTs και τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία αντιπροσώπευσαν το 56,9% των συνολικών παραγγελιών.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα κινεζικά ναυπηγεία, με το ποσοστό τους να διαμορφώνεται στο 27% (370.000 CGTs). Τα ιαπωνικά ναυπηγεία κατέλαβαν την τρίτη θέση, με ποσοστό 13,9% (190.000 CGTs).

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά η αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία των τριών αυτών ασιατικών χωρών στις ναυπηγήσεις. Συγκεκριμένα, σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία τοποθετήθηκε το 97,8% των παραγγελιών του Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί πως την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 οι συνολικές παραγγελίες ανήλθαν στους 32,39 εκατ. CGTs, καταγράφοντας αύξηση 165,3%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα έτος πριν.

Όσον αφορά την κατανομή των παραγγελιών αυτών στα ναυπηγεία, η εικόνα διαφέρει σημαντικά. Συγκεκριμένα, σε ορίζοντα οκταμήνου, την πρώτη θέση καταλαμβάνουν τα κινεζικά ναυπηγεία (14,53 εκατ. CGTs – 44,9%), ενώ τα νοτιοκορεατικά ναυπηγεία βρίσκονται στη δεύτερη θέση (13,66 εκατ. CGTs – 42,2%).