Κορωνοϊός: Την Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 και υγειονομικούς

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Με δεδομένη πλέον την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, κυβέρνηση και ειδικοί ετοιμάζονται για τις ανακοινώσεις που θα γίνουν -όπως όλα δείχνουν- την Δευτέρα για τη χορήγηση της τρίτης (αναμνηστικής) δόσης του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού σε ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. αλλά και στους υγειονομικούς.

Αν και η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταθεροποίηση, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για μια ενδεχόμενη σημαντική έξαρση της πανδημίας έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Όπως εκτίμησαν τόσο η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, η τρίτη δόση κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Ειδικότερα, αμφότεροι τόνισαν το Σάββατο ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του ιού, με την κυρία Παγώνη να επισημαίνει σχετικά:

«Οι υγειονομικοί φτάνουν τους οκτώ μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή».

«Επομένως θα ανακοινωθεί η τρίτη δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60. Σας θυμίζω πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», ανέφερε η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως «στην Ελλάδα πάμε πιο αργά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε. Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε προβληματισμένη για τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έξαρση της πανδημίας, λόγω της αυξημένης κινητικότητας που προκαλεί το άνοιγμα των σχολείων.

«Οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21%. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους», είπε χαρακτηριστικά.