Δημόπουλος: Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη το ποσοστό ανεμβολίαστων στην Ελλάδα

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ < 1 λεπτό

Το ποσοστό των ανεμβολίαστων στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, όπως τόνισε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, δημιουργεί πρόβλημα το οποίο φαίνεται και από τις νοσηλείες που αφορούν κυρίως άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε τι είναι αυτό που καθοδηγεί τις αποφάσεις της Επιτροπής των Εμβολιασμών. Όπως είπε, είναι το κόστος σε σχέση με το όφελος.

«Νομίζω ότι σε άτομα άνω των 60 ετών η χορήγηση εμβολίων MRNA έχει ελάχιστα προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι με τους αδενοϊούς σε νεαρότερες γυναίκες έχουν παρατηρηθεί σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων καθώς και σπάνια επεισόδια περικαρδίτιδας σε εφήβους. Στα άτομα άνω των 60 ετών δεν έχουμε τέτοια επεισόδια με τα εμβόλια MRNA», δήλωσε.

Παράλληλα, σημείωσε πως η αμερικανική επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στον FDA την Παρασκευή να χορηγηθεί η 3η δόση σε άτομα άνω των 65 καθώς, σε άτομα που δεν μπορούν αναπτύξουν ανοσολογική απόκριση και στους υγειονομικούς και ότι πιθανότατα στις επόμενες βδομάδες αυτό το όριο θα διερευνηθεί.