Σκυλακάκης: Εξόχως συντηρητική η πρόβλεψη για ανάκαμψη 5,9% το 2021 – 4 Οκτωβρίου οι ανακοινώσεις

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 3 λεπτά

Εξόχως συντηρητική χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης την πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 5,9% φέτος. Μιλώντας στην «Ναυτεμπορική» εξηγεί ότι αν και υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες καθώς η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν έχει αποκατασταθεί η αλυσίδα προσφοράς και ζήτησης διεθνώς, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό V και μάλιστα μέρος της ανόδου που προβλέπονταν για το 2022 μεταφέρεται στο 2021. Το ακριβές μέγεθος για φέτος αναμένεται να αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 4 Οκτωβρίου.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν πάνω από 16 δράσεις – έργα που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία, όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, εκτός από έργα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνονται και δράσεις του τομέα της υγείας.

Πρόσφατα αναθεωρήσατε την εκτίμηση για το φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 5,9% από 3,6%. Παράλληλα, διεθνείς οίκοι και τράπεζες προχωρούν σε συνεχείς αναθεωρήσεις των προβλέψεων τους τοποθετώντας το ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 7,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις πάνω από 8%. Πόσο ρεαλιστικές θεωρείτε ότι είναι αυτές οι εκτιμήσεις και τί συνεπάγονται για την ανάπτυξη του 2022; Θα είναι εφικτός ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης άνω του 6% το επόμενο έτος;

Το 6% είναι μια εξόχως συντηρητική πρόβλεψη. Το πόσο πάνω από αυτό θα πάει η οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, με δεδομένο ότι η περίοδος που διανύουμε είναι ακόμα εξαιρετικά ευαίσθητη. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και οι διεθνείς αλυσίδες προσφοράς δεν έχουν επανέλθει στην κανονικότητα δημιουργώντας πρόσθετους παράγοντες αβεβαιότητας, που αμβλύνουν την ακρίβεια των προβλέψεων. Επίσης μέρος της αύξησης στο ρυθμό ανάπτυξης οφείλεται στην ταχύτερη επάνοδο της οικονομίας από πλευράς τουρισμού και κατανάλωσης. Η ανάκαμψη τελικά λαμβάνει την μορφή V και όχι U, όπως φαινόταν πριν μερικούς μήνες. Συνεπώς μέρος της ανόδου του 2022 μεταφέρεται στο 2021. Ταυτόχρονα υπάρχουν και σοβαρές ενδείξεις από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις, που ήταν το πρώτο εξάμηνο του 2021 σοβαρά πάνω σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Υπάρχει λοιπόν αβεβαιότητα και τους τελικούς υπολογισμούς θα τους δείτε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Πώς βλέπετε τη «μάχη» που έχει ξεκινήσει σε Eurogroup -Εcofin για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες δεδομένης και της θέσης  που εξέφρασαν πρόσφατα οι 8 υπουργοί Οικονομικών του Βορρά;

Θα είναι μια συζήτηση έντονη και με σκαμπανεβάσματα. Σ’ αυτήν θα παίξει σοβαρό ρόλο το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και η σύνθεση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, όπως και η δυναμική που θα αναπτυχθεί στις γαλλικές εκλογές στην τελευταία τους φάση. Το γεγονός ότι ο μέσος όρος του χρέους στην ευρωζώνη έχει ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ και ακόμα και η δημοσιονομικά προσεκτική Γερμανία καλείται με τους υφιστάμενους κανόνες να κάνει δημοσιονομική διόρθωση, αφού το χρέος της είναι πάνω από το όριο του 60%, έχει καταστήσει την αλλαγή των κανόνων αναπόφευκτη. Η αντίδραση των μικρών χωρών του βορά αποτελεί μια πρώτη τοποθέτηση που εντάσσεται προφανώς στη διαπραγματευτική τους τακτική. Στο τέλος, όπως συνήθως συμβαίνει, θα καταλήξουμε σε έναν λογικό συμβιβασμό.

Οι αποφάσεις για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2023 εκτιμάται ότι θα ληφθούν μετά τις Γαλλικές εκλογές. Πώς θα κινηθεί η δημοσιονομική πολιτική το 2022 και τί περιθώρια υπάρχουν για πρόσθετες αναπτυξιακές παρεμβάσεις ελάφρυνσης;

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά τις βασικές γραμμές της πολιτικής μας στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Δεν υπάρχει κάτι σήμερα που η κυβέρνηση να σχεδιάζει να προσθέσει σε σχέση με αυτές τις εξαγγελίες.

Ακόμα 16 δράσεις-έργα προστίθενται στο Ταμείο Ανάκαμψης, πέρα από τα 12 που είχατε ανακοινώσει τον Ιούλιο. Έχετε προαναγγείλει ότι αφορούν σε κλιματική αλλαγή, ενεργειακή απόδοση και επιχειρηματικότητα. Μπορείτε να μας πείτε ποια είναι;

Μπορώ να σας πω ότι είναι πλέον αρκετά περισσότερα από τα 16 στα οποία προαναφέρθηκα και περιλαμβάνουν επίσης και τα πρώτα έργα του τομέα της υγείας, που για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς αποτελεί τομέα προτεραιότητας για το «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Πηγή: Ναυτεμπορική