Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες: Την Δευτέρα οι αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 4 λεπτά

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας για την τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 60 και τους υγειονομικούς, εν μέσω της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα.

Όπως όλα δείχνουν, οι αποφάσεις κυβέρνησης και ειδικών θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει σταθεροποίηση, οι επιστήμονες εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη σημαντική έξαρση της πανδημίας έως τα ερχόμενα Χριστούγεννα.

Οικονόμου: Ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών

Αναφερόμενος στην πιθανότητα της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε την Κυριακή στο Mega:

«Είναι μια επιλογή που εξακολουθεί να υπάρχει η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Στη συγκεκριμένη φάση η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, έμφαση στην εφαρμογή του πλαισίου των μέτρων, είμαστε πριν την εφαρμογή της τρίτης δόσης, και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας εδώ είμαστε για να επαναξιολογήσουμε ποια μέτρα χρειάζονται και πού».

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα της ανοσιακής ανταπόκρισης, από μελέτες που εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών δείχνουν ότι και άλλες πληθυσμιακές ομάδες μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την τρίτη δόση όπως οι υγειονομικοί.

«Η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες […] Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας», τόνισε χτες ο Γ.Γ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Ακόμη και αυτοί που είναι διστακτικοί γιατί φοβούνται θα πρέπει να καταλάβουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες είτε θα εμβολιαστούμε είτε θα κολλήσουμε τον ιό. Θα πρέπει λοιπόν να βάλουν στη ζυγαριά τι μπορώ να πάθω αν εμβολιαστώ και τι μπορώ να πάθω αν νοσήσω, ειδικά αν είναι άνω των 60 ετών που εκεί κινδυνεύει η ζωή του» είπε μεταξύ άλλων.

Τρίτη δόση για 285.000 πολίτες

Ήδη από τις 14 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τρίτη δόση του εμβολίου σε 285.000 πολίτες. Η τρίτη δόση θα βοηθήσει όλους όσους δεν κατάφεραν να αναπτύξουν υψηλά αντισώματα με τις δύο πρώτες δόσεις εμβολίου.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνει όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, όσους υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, όσους νοσούν από καρκίνο και είναι υπό αγωγή και θεραπεία.

Τρίτη δόση θα πρέπει επίσης να κάνουν όλοι οι ανοσοκατασταλμένοι οι οποίοι πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι ζουν με την HIV λοίμωξη και τα cd4 τους ανιχνεύονται κάτω από τα 200.

Μια άλλη κατηγορία η οποία θα πρέπει να υποβληθεί σε τρίτη δόση του εμβολίου, είναι όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Όπως εκτίμησαν το Σάββατο τόσο η πρόεδρος της Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη όσο και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, η τρίτη δόση κρίνεται απολύτως επιβεβλημένη στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Ειδικότερα, αμφότεροι τόνισαν ότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του ιού, με την κυρία Παγώνη να επισημαίνει σχετικά:

«Οι υγειονομικοί φτάνουν τους οκτώ μήνες από τότε που έκαναν το εμβόλιο που σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν με την τρίτη δόση καθώς υπάρχει η άμεση επαφή με τον ασθενή».

«Επομένως θα ανακοινωθεί η τρίτη δόση για τους υγειονομικούς και τους άνω των 60. Σας θυμίζω πως ήδη τρέχουν τα ραντεβού για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Βάση των μελετών σωστά γίνεται αυτό», ανέφερε η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση να εμβολιαστούν αρχικά με την τρίτη δόση οι 60 ετών και πάνω και οι υγειονομικοί, εξήγησε πως «στην Ελλάδα πάμε πιο αργά όσο αναφορά τις εισηγήσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες καθώς περιμένουμε τις μελέτες και μετά προχωρούμε. Δεν υπάρχει τόσο υλικό όσο έχουν οι ξένες χώρες με εκατομμύρια εμβολιασμένους».

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, η Ματίνα Παγώνη εμφανίστηκε προβληματισμένη για τα χαμηλά ποσοστά προσέλευσης στα εμβολιαστικά κέντρα, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έξαρση της πανδημίας, λόγω της αυξημένης κινητικότητας που προκαλεί το άνοιγμα των σχολείων.

«Οι εμβολιασμοί στα παιδιά 12-15 ετών φτάνουν μόλις το 13% και στα παιδιά 15-17 ετών μόλις στο 21%. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γονείς σε συνεννόηση με τον παιδίατρό τους να προχωρήσουν στους εμβολιασμούς των παιδιών τους», είπε χαρακτηριστικά.