Τι αποφασίστηκε για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου

Χρόνος ανάγνωσης ⏰ 2 λεπτά

Τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου ενάντια στον κορωνοϊό και ανακοίνωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών είπε πως έχουν ήδη συμπληρωθεί εννιά μήνες από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στη χώρα και υπογράμμισε την αξία των εμβολίων σε ό, τι αφορά την προστασία από τον ιό και τη σοβαρή νόσηση.

Όπως ανέφερε, η πρώτη ομάδα που θα κάνουν την τρίτη δόση, είναι τα άτομα που δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, πχ ανοσοκατεσταλμένοι.

Μια δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα που έχουν μειωμένα αντισώματα και μια τρίτη κατηγορία ατόμων είναι εκείνα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό συγκριτικά με τον πληθυσμό.

Η ίδια είπε πως υπάρχει θετική έγκριση για τρίτη δόση στους ανοσοκατεσταλμένους, με το πρόγραμμα να έχει ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα άτομα που παίρνουν σειρά είναι τα ηλικιωμένα άτομα που είναι σε μονάδες φροντίδας, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και οι υγειονομικοί.

Για τα άτομα των άνω των 60 ετών είπε ότι όπως είπε φαίνεται η ομάδα αυτή έχει τα κριτήρια που απαιτούνται για να προκριθεί η τρίτη δόση.

Στη συνέχεια, η Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε πως η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε ό, τι αφορά την σοβαρή νόσηση.

Όσον αφορά, πάντως, στο ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου στον γενικό πληθυσμό, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής τόνισε πως ακόμη αναμένονται δεδομένα από σχετικές μελέτες πριν ληφθούν οι αποφάσεις.