Η οικονομία της Ελλάδας που πλήττεται από την πανδημία θα ανακάμψει ακόμη πιο γρήγορα από τις προβλέψεις της κυβέρνησης και θα μπορούσε να επιστρέψει σε επίπεδα πριν από την κρίση φέτος, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με το Politico.
Η ισχυρή ανάκαμψη, σε συνδυασμό με τη δέσμευση της Αθήνας για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει το δρόμο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικό χρέος στο πλαίσιο των αγορών περιουσιακών στοιχείων της ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος Αγορών Έκτακτης Ανάγκης ή PEPP, δήλωσε ο Στουρνάρας στο POLITICO.
Τα σχόλιά του έρχονται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση για ανάπτυξη το 2021 από 3,6% σε 5,9 %, η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δύο δεκαετίες.
Ο κ .Στουρνάρας εμφανίζεται πιο αισιόδοξος αναφέροντας πως έρχεται “ακόμη υψηλότερη” εκτίμηση από την κεντρική τράπεζα.
“Αναμένω ότι η πρόβλεψή μας θα είναι υψηλότερη από 6 %”, είπε, ενώ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. “Στα τέλη του 2021 πιθανότατα θα έχουμε υψηλότερο ΑΕΠ σε σύγκριση με το προ πανδημίας”.
Ως ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, η Ελλάδα επλήγη ιδιαίτερα από την πανδημία. Πέρυσι, η οικονομική παραγωγή μειώθηκε κατά 8,2 %, με Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα να σημειώνουν την πιο έντονη ύφεση στην ευρωζώνη.
Αλλά η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων αύξησε το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου κατά 16,2 % σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020. Το τρίτο τρίμηνο, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ωφεληθεί από την εισροή ξένων επισκεπτών στα νησιά της Ελλάδας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η χώρα θα διατηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης στο μέλλον, περίπου “3,5 % κατά μέσο όρο για τα επόμενα 10 χρόνια”.
Όπως αναφέρει το Politico, μια τέτοια σταθερή ανάπτυξη θα προσφέρει κάποια ανάπαυλα για τη χώρα μετά από μια βάναυση ύφεση και τα αυξημένα επίπεδα χρέους που προκάλεσαν την κρίση της ευρωζώνης. Ακόμα και όταν το ΑΕΠ φτάσει στα προ της πανδημίας επίπεδα, θα είναι ακόμα κατά ένα τέταρτο μικρότερο από ό, τι ήταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Επιπλέον, η Ελλάδα θα λάβει βοήθεια τα επόμενα χρόνια από περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, μαζί με 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και αυξημένες άμεσες και έμμεσες ξένες επενδύσεις, όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ωστόσο, όπως είπε, εξακολουθεί να βλέπει πως οι μεγαλύτεροι παράγοντες ανάπτυξης προέρχονται από τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, των ιδιωτικοποιήσεων και περισσότερων επενδύσεων στην εκπαίδευση – καθώς και του ψηφιακού και πράσινου μετασχηματισμού.